Ambasador SAD u EU Gordon Sondlend, koji svedočio iza zatvorenih vrata u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa, promenio je iskaz i priznao da je znao da je isplata vojne pomoći Ukrajini uslovljena time da predsednik te zemlje Volodimir Zelenski javno kaže da je otvorio istragu o poslovanju sina Džozefa Bajdena.


Ovu promenu u odnosu na raniji iskaz, kada je tvrdio da vojna pomoć i istraga o Bajdenu nisu povezane, Sondlend je objasnio time da mu je pamćenje “osveženo” kada je čuo iskaze još dvoje svedoka u istrazi, piše Glas Amerike.


Demokrate u Predstavničkom domu objavile su transkript svedočenja Gordona Sondlenda, kao i bivšeg izaslanika za Ukrajinu Kurta Volkera, a ranije su objavljeni i iskazi savetnika državnog sekretara Majka Mekinlija i bivše ambasadorke u Ukrajini Mari Jovanovič, koja je otvoreno govorila o tome da Trampov lični advokat Rudi Đulijani vodi politiku iz senke sa Ukrajinom.


Kurt Volker, bivši specijalni izaslanik za Ukrajinu, i Gordon Sondlend, američki ambasador u Evropskoj uniji, bili su uključeni u politiku Bele kuće prema Ukrajini i svesni telefonskog poziva koji se 25. jula odigrao između Trampa i predsednika Ukrajine, Vladimira Zelenskog, koji je od ključnog značaja za istragu, prenosi AP.


Sondlend je u transkriptu revidirao svoje svedočenje, priznajući da je u septembru razumeo da je američka pomoć Ukrajini povezana sa javnim obećanjem ukrajinskih vlasti da će istražiti korupciju u toj zemlji.


Konkretno, Sondland je rekao da se sada priseća razgovora u Varšavi s glavnim pomoćnikom ukrajinskog predsednika, u kojem je Sondland rekao da do obnavljanja vojne pomoći verovatno neće doći dok Ukrajina ne objavi javno saopštenje u kojem se obavezuje na borbu protiv korupcije.


Tramp je u pozivu 25. jula taj zahtev povezao sa istragom Džoa Bajdena.


Pročitajte još: MALVERZACIJE U UKRAJINI? Tramp tražio da se istraži Bajdenov sin


S druge strane, Tramp i njegove pristalice i dalje negiraju navode da je Bela kuća povukla gotovo 400 miliona dolara vojne pomoći zahtevajući od Ukrajine da objavi informacije koje bi nanele štetu Bajdenu, mogućem kandidatu demokrata na predsedničkim izborima naredne godine, piše Danas.


Prema Sondlendu, Tramp je rekao da ne želi ništa za uzvrat, već "samo da Zelenski učini pravu stvar".