Saudijska Arabija povratila 50 odsto proizvodnje nafte nakon napada

Tanjug

18. 09. 2019. u 09:10

Саудијска Арабија повратила 50 одсто производње нафте након напада

AP Photo

Ministar energetike Saudijske Arabije izjavio je da je ta zemlja obnovila 50 odsto proizvodnje nafte, koja je umanjena nakon napada na rafineriju Saudi Aramko
Ministar energetike Saudijske Arabije izjavio je da je ta zemlja obnovila 50 odsto proizvodnje nafte, koja je umanjena nakon napada na rafineriju Saudi Aramko.


Navodeći da postrojenje trenutno proizvodi 2 miliona barela dnevno, princ Abdulaziz bin Salman rekao je da će do kraja meseca kapacitet proizvodnje biti podignut do 11 miliona barela na dan, a u novembru do 12.


Pre napada dnevno se proizvodilo oko 9,6 miliona barela dnevno.


"Gde možete da nađete kompaniju koja je prošla kroz tako razoran napad i da izađe iz toga kao feniks", upitao je princ na konferenciji, nakon čega su mnogi novinari, mahom iz Saudijske Arabije, aplaudirali, prenosi AP.


Pročitajte još: POSLE NAPADA NA RAFINERIJU: Kakav je pravi odnos snaga u Jemenu?


Napad bespilotnim letelicama i dronovima na naftno postrojenje umanjio je proizvodnju nafte za 5,7 barela dnevno, sto je oko pet odsto svetske proizvodnje nafte.


Odgovornost za napad na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, ali SAD tvrde da si krstareće rakete i dronovi lansirani iz južnog Irana i severnog dela Zaliva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije