EU: Bregzit - i bez dogovora

V. N.

20. 08. 2019. u 06:30

ЕУ: Брегзит - и без договора

AP Photo

Brisel odlučan da se "razvede" od Londona

EVROPSKA komisija je poručila da je EU spremna za "bregzit" bez dogovora, ističući da bi u slučaju takvog scenarija, Britanija pretrpela najveću štetu. Portparolka EK Nataša Berto je novinarima, istovremeno, rekla da izlazak Britanije bez dogovora nikada nije bio poželjan scenario za EU.

- To bi očigledno izazvalo značajne poremećaje i za građane i za biznis, ali i ozbiljne negativne ekonomske posledice - naglasila je Berto i dodala da bi to proporcionalno mnogo više pogodilo Britaniju nego 27 zemalja članica Unije.

Pročitajte još - Džonson za "bregzit" bez isplate

U Londonu je britanski premijer Boris Džonson pozvao ranije Nemačku i Francusku na kompromis o "bregzitu", navodeći da će njegova zemlja biti spremna da 31. oktobra napusti EU bez sporazuma.

- Bićemo spremni za izlazak 31. oktobra - sa sporazumom ili bez njega. Naravno, naši prijatelji i partneri sa druge strane kanala ne pokazuju dovoljno volje za promenu svog stava, i to je u redu, uveren sam da će to uraditi - poručio je Džonson.

Povodom posete Berlinu i Parizu ove nedelje Džonson je rekao da očekuje kompromis oko "bekstopa", odredbe po kojoj neće biti "tvrde" granice između Republike Irske i Severne Irske. Njegova portparolka je ponovila da neće biti zvaničnih pregovora sa EU sve dok se ne odustane od "bekstopa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije