Džonson za bregzit bez isplate

N. S.

10. 06. 2019. u 06:45

Џонсон за брегзит без исплате

Foto AP

Glavni favorit za budućeg premijera Britanije oštar prema dogovoru sa Evropskom Unijom. Odbio Trampov telefonski poziv prošle nedelje misleći da je posredi - šala

BIVŠI britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson, trenutno najveći kandidat da nasledi Terezu Mej na mestu premijera Britanije, izjavio je da neće isplatiti 39 milijarde funti, što je oko 44 milijardi evra koliko je inače dogovoreno za izlazak Britanije iz Evropske unije, ukoliko EU ne ponudi Londonu bolji sporazum od onog koji je trenutno na stolu.

Džonson, koji se najviše zalaže za "bregzit", obećao je da će izvući Britaniju iz EU do 31. oktobra, čak i bez dogovora.

On, ali i drugi kandidati za mesto premijera Britanije, smatraju da mogu da dobiju bolje uslove od lidera EU nego što je to uspela Tereza Mej sa svojim sporazumom koji nije usvojen u parlamentu.

Međutim, lideri EU još ranije su najavili da neće menjati uslove dogovorenog ugovora.

Juče je jedan od kandidata za novog britanskog premijera, Majkl Gov, izjavio da bi bio spreman da odloži "bregzit" za nekoliko dana ili nedelja posle roka koji ističe 31. oktobra, ukoliko bi Britanija bila blizu potpisivanja sporazuma sa EU.

Danas i zvanično počinje takmičenje za izbor novog lidera Konzervativne stranke, nakon što je Tereza Mej u petak podnela ostavku i napustila i partijsko i državno kormilo. Nominacije za mesto novog predsednika stranke primaju se do danas po podne. U stranci očekuje da novi lider bude izabran krajem jula. Juče je bilo 11 kandidata koji su želeli da naslede Terezu Mej.

Boris Džonson je bio među prvima koji se kandidovao i koji za sebe smatra da je jedini koji može da pobedi i Laburističku stranku koju predvode Džeremi Korbin i Bregzit stranku Najdžela Faraža.

Džonson važi za ličnost koju bi američki predsednik Donald Tramp najviše voleo da vidi na mestu premijera Britanije. U razgovoru za jučerašnji "Sandej tajms" bivši britanski ministar spoljnih poslova ispričao je zanimljiv detalj koji se dogodio između njega i predsednika SAD prilikom Trampove posete Londonu tokom prošle nedelje.

Naime, Džonson je izjavio da je Tramp tom prilikom pokušao da ga pozove telefonom, ali da je on pomislio da je reč o šali pa je - prekinuo vezu! Džonson je rekao da je primio poziv od nekoga ko je tvrdio da zove iz centrale Dauning strita.

Pročitajte još: Džonson: Spustio sam slušalicu Trampu, mislio sam da je šala

- Ta osoba imala je blago irski naglasak i rekla je da zove iz centrale broj 10, i da će me spojiti sa američkim predsednikom koji želi da razgovara sa mnom. Ja sam, razmišljajući brzo kao i obično, rekao, misleći da je reč o šali radija Kilkeni: "Niste me ni na trenutak prevarili" - kazao je Džonson i nakon toga prekinuo vezu. Malo kasnije je pozvao centralu broj 10, gde mu je rečeno, da je to bio predsednik SAD.

Džonson i Tramp su na kraju ipak razgovarali telefonom. Do susreta nije došlo, iako je, kako navodi Džonson, Tramp to zatražio, jer je britanski političar morao da se priprema za kampanju za lidera Konzervativne stranke.

GREŠNI KANDIDATI


MAJKL Gov (51), inače ministar za životnu sredinu, juče se našao u centru interesovanja jer je priznao da je koristio kokain u "nekoliko navrata", doduše još pre dve decenije. Ilegalne supstance su postale "hit priznanje" među kandidatima u izbornoj trci za naslednika Mejove, jer je pre Gova i ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio da je u mladosti pio lasi (vrsta jogurta) sa kanabisom dok je putovao po Indiji. A sekretar za međunarodni razvoj Rori Stjuart je kazao kako je pre 15 godina na venčanju u Iranu pušio opijum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)