Američki predsednik Donald Tramp zapretio je u istom danu i Evropi i Kini.

Pročitajte još:Tramp: Od 1. septembra takse od 10 odsto na kineske proizvode

Evropskim zemljama je poručio da će im vratiti hiljade terorista Islamske države evropskog porekla koji su zarobljeni u Siriji ukoliko ne budu htele da prihvate svoje građane pridružene teroristima. Tramp je, istovremeno, najavljujući nastavak trgovinskih pregovora s Pekingom, obznanio i da će od 1. septembra primeniti takse od 10 odsto na proizvode iz Kine vredne 300 milijardi dolara. Cene nafte su, posle pretnji Trampa, porasle za oko dva odsto.

Pročitajte još: Tramp zabranio Huavej

Dve najveće svetske ekonomije, SAD i Kina, zaglavljene su u trgovinskom ratu posle američkih optužbi da Peking koristi predatorsku taktiku, koja uključuje krađu trgovinskih tajni i primoravanje stranih kompanija da predaju tehnologiju. SAD su uvele takse na uvoz kineske robe vredne 250 milijardi dolara, na šta je Peking uzvratio taksama na američke proizvode vredne 110 milijardi dolara, pre svega na poljoprivredne proizvode.

U međuvremenu, Trampova administracija je zahtevala od vlada evropskih zemalja da prihvate svoje građane koji se sumnjiče da su se pridružili ID, pošto je većina njih već odbila da to učini, strahujući da su povratnici iz Sirije bezbednosni rizik:

- Želimo da hiljade boraca Islamske države primi Evropa. Hajde da vidimo da li će ih primiti. Ako neće, mi ćemo morati da ih pošaljemo u Evropu - zapretio je Tramp.

ZAROBLjENICI U SIRIJI

Američki saveznici u Siriji drže u zarobljeništvu oko 13.000 stranaca - 2.000 muškaraca i oko 11.000 žena i dece, koji se sumnjiče da su povezani sa ID. Oko 800 boraca ID poreklom iz Evrope zarobljeno je na severu Sirije, sa ženama i decom.