KINA je apelovala na SAD da ne podrivaju trgovinske odnose, dan pošto je predsednik Donald Tramp uveo vanredno stanje kako bi zaštitio američke kompjuterske mreže od napada "stranih protivnika". On je potpisao naređenje koje sprečava američke kompanije da koriste strane telekomunikacije za koje se veruje da predstavljaju rizik po bezbednost.

U naredbi se ne preciziraju konkretne pretnja, ali se podseća da Trampova administracija pokušava da američke kompanije odvrati od korišćenja opreme kineskog "Huaveja".


PROČITAJTE JOŠ - BELGIJSKI BEZBEDNjACI: Nema dokaza da se Huavej može koristiti za špijunažu
 

Tramp je u avgustu 2018. doneo zakon kojim se američkoj vladi zabranjuje da koristi opremu "Huaveja" i drugog kineskog giganta, kompanije ZTE. Američka vlada je izrazila zabrinutost da bi "Huavej" ekspanzijom na evropskom tržištu mogao da pristupi osetljivim informacijama i dovede u opasnost NATO.

Predsednik "Huavej"Lijang Hua kaže da je na sastanku u Londonu sa predstavnicima SAD i Kine bio voljan da potpiše sporazum da neće biti prisluškivanja.

I bez američkog tržišta kineski tehnološki gigant "Huavej" kontroliše od 40 do 60 odsto mreža širom sveta. Ali ključne delove za svoje proizvode kompanija nabavlja baš u SAD. Ministarstvo trgovine SAD je sada kompaniji "Huavej" zabranilo da kupuje tehnologije od američkih firmi bez odobrenja vlade.