Trgovinske i geopolitičke tenzije, kao i klimatske promene biće na dnevnom redu dvodnevnog samita lidera Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) koji počinje sutra u Osaki, prenela je agencija AP.

Iako glavnu zabrinutost predstavlja smirivanje trgovinskih napetosti između SAD i Kine, lideri G 20 će se baviti i rešavanjem globalnih kriza.

Pročitajte još: SAMIT G-20: Putin sa Trampom 28. juna u Osaki

"Biće težak samit G 20, jer postoje globalni izazovi. Neophodno je da pojačamo borbu protiv klimatskih promena, da govorimo o reformi Svetske trgovinske organizacija i da se pripremimo za digitalnu revoluciju", rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posle sastanka sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, domaćinom samita.

Tusk je rekao da se samit lidera G20 održava u trenutku rastućih međunarodnih tenzija, kao štu poštovanje iranskog nuklearnog sporazuma i trgovinski odnosi između SAD i Kine.

Pročitajte još: TRAMP BESAN NA NEMAČKU: Dajete Rusiji milijarde, a očekujete zaštitu SAD

Američki predsednik Donald Tramp tokom dana treba da stigne u Japan i predviđeno je da se u subotu sastane sa kineskim kolegom Si Đinpingom na marginama samita.


U Japan je već stigao francuski predsednik Emanuel Makron koji je rekao da će sa Trampom razgovarati o smirivanju napetosti sa Iranom, ali je dodao da će postaviti "crvenu liniju" o klimi i da neće potpisati zajedničku deklaraciju na kraju samita ukoliko tekst ne sadrži "ambicije" o daljoj borbi protiv globalnog zagrevanja.

G 20 čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.