AMERIČKI presretači su prespori i ne mogu da stignu nove ruske rakete, interkontinentalnu "sarmat" i raketni hipersonični kompleks "Avangard".

To tvrdi poznati portal "Militari voč", koji je analizirao mogućnosti svih američkih sistema protivraketne odbrane (PRO). Američki vojni eksperti podsećaju da pre dve godine sistem "Aegis" nije mogao da presretne i obori severnokorejsku raketu "hvason-14", koja je pala 300 kilometara od obale u Japanskom moru.

"Militari voč" piše da bi, u slučaju stvarnog rata, osim pravih, protivnik lansirao i lažne rakete, što bi još više otežalo posao američke PRO.

- Ako američki PRO ne može da presretne severnokorejske rakete, šanse da obori najnovije ruske rakete sa hipersoničnim sistemima "Avangard" su ravne nuli - tvrdi ovaj portal.

PROČITAJTE JOŠ - Ameriku sada plaše brze ruske rakete

Zbog toga je vrlo teško izračunati kretanje takve rakete, pa su i šanse da se obori minimalne. Da bi se stigla i uništila takva raketa, presretači moraju da lete najmanje 30 maha, a o tome Amerikanci mogu zasada samo da maštaju.

DRIBLER RUSKI najnoviji kompleks "Avangard" može da leti brzinom većom od 20 maha, a osim toga, u fazi pada može da menja pravac i tako predribla protivničku odbranu.

SAD priznaju da ne mogu da zaustave ni strateške rakete petog pokolenja "sarmat", koje će zameniti stare sovjetske rakete, koje su na Zapadu nazvali "satana". Serijska proizvodnja "sarmata" počinje iduće godine, i raketne jedinice će ih dobiti 2021. godine.

Zasada je najubojitija ruska raketa "jars", koja je zapravo modernizovana "topola". Komandant ruskih raketnijh jedinica Sergej Karakajev objasnio je ovih dana da je infrastruktura za puk "Avangarda" već napravljena u Jasnensku u Orenburskoj oblasti. Planirano je da taj puk bude spreman za bojevo dežurstvo krajem godine. Probna gađanja su obavljena tokom 2018. Tada je raketa pogodila cilj na poligonu Kura na Kamčatki.

"SU-57" SERIJSKI

Foto "Sputnjik"


MINISTARSTVO odbrane Rusije očekuje ugovor o kupovini 76 lovačkih aviona pete generacije "suhoj Su-57", saopštio je zamenik ruskog ministra odbrane Jurij Borisov.

Borisov je na marginama Međunarodnog ekonomskom foruma u Sankt Peterburgu rekao da će ugovor možda biti potpisan na međunarodnom vojno-tehničkom sajmu u Moskvi "Vojska 2019", prenosi TASS.