BEISEL - Na izborima za Evropski parlament Evropska narodna stranka (EPP) osvojila je najveći broj mandata - 179, ali da bi bila deo vladajuće većine mora da uđe u koaliciju sa nekom srugom strankom koja je osvojila dovoljan broj mesta.

Da li će u koaliciju ući sa drugoplasiranom grupom Socijalisti i Demokrate (S&D) ne zna se budući da je njen lider Udo Bulman rekao da je konzervativna EPP izgubila poltičku moć na jučerašnjim izborima, da ne može da traži kao svoje pravo da bude u većini koja će da odlučuje o tome ko će biti novi predsednik Komisije.

Bulman je najavio stvaranje novih koalicija u Evropskom parlamemtu koje će se zalagati za reforme i poboljšanje uslova života i rada za "većinu, a ne samo neke" u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ - Orban posle pobede na izborima za EP: Mađari veruju da je Briselu potrebna promena

"Radićemo na formiraju progresivne socijalne alijanse koja bi podržala kandidata socijaldemokrata Fransa Timermansa za predsednika Evropske komisije", rekao je Bulman.

Novu koaliciju je najavio i lider italijanske Severne lige Mateo Salvini koji je kazao da je u kontaktu sa Marin le Pen i Najdželom Faražom i da će pokušati da oformi koaliciju sa njima, a ukoliko uspe u tome, ta ultradesničarska kolicija imala bi 150 poslanika.

Inače, osim EPP i S&D, u EP su ušle Evropska ujedinjena levica / Zelena nordijska levica (GUE, sa 38 mesta), Evropski zeleni / Evropski slobodni savez (70), Savez evropskih liberala i demokrata (ALDE, 107), Evropa naroda i sloboda (ENF, 58), Evropa slobode i direktne demokratije (EFDD, 56) i Evropski konzervativci i reformisti (ECR, 58).

Nakon poraza u Francuskoj, u Jelisejskoj palati su rekli da Makron neće menjati svoju politiku, a veliko iznenađenje na izborima, osim velikog broja glasova koje je dobila zelena stranka, jeste i to što su se među poslanicima našla i trojica katalonskih separatista - bivši lider Karles Pudždemon, njegov zamenik Oriol Žunkeras i bivši ministar katalonske vlade Toni Komin, od kojih je jedan u zatvoru, a druga dvojica u bekstvu.

Raspodela mandata pokazuje da je najviše poslaničkih mesta izgubila EPP (42), dok su najviše dobili Liberali (40), a prvi rezultati pokazali su da su dve najveće stranke zadržale svoje pozicije, ali uz značajan gubitak mandata u odnosu na pređašnji saziv paralementa.