Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da izbori za Evropski parlament pokazuju da "narod u Mađarskoj veruje da je u Briselu potrebna promena".

Orban, koji je kampanju vodio na antimigrantskoj platformi, rekao je da će njegova partija Fides, koja je osvojila 13 od ukupno 21 mađarskog mesta u parlamentu EU, "sarađivati sa svima koji žele da zaustave imigracije", prenela je agencija AP.

Pročitajte još: IZBORI ZA EVROPSKI PARLAMENT: EPP i socijaldemokrate i dalje najbrojniji u EP; Marin Le Pen potukla Makrona

"Pokazali smo danas da je Mađarska jaka... jer su Mađari ujedinjeni", naglasio je mađarski premijer.

Evropska narodna partija, koja verovatno ostaje najveća grupacija u EP, suspendovala je članstvo Orbanovom Fidesu zbog zabrinutosti u vezi s demokratijom u Mađarskoj.

Orban je rekao da ne želi da pripada političkoj grupi na čiju politiku ne moze da utiče.

Pročitajte još: Glasanje za EP i u Kataloniji, na listi vođe separatista

Fides je osvojio jedno mesto više na ovogodišnjim izborima za EP nego 2014. godine.

Izlaznost na birališta bila je iznad 43 odsto, što je najveća na izborima za EP u Mađarskoj od 2004. godine, kada su Mađari prvi put glasali na evropskim izborima.

VUČIĆ ČESTITAO ORBANU NA POBEDI NA IZBORIMA ZA EP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je jutros premijeru Mađarske Viktoru Orbanu ubedljivo najbolji rezultat njegove stranke Fides na evropskim izborima.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednikak Srbije, Orban je u telefonskom razgovoru s Vučićem naglasio da će se posle, kako je rekao, "rekordne pobede" posvetiti brizi za Mađarsku i mađarski narod, ali i daljem razvoju bilateralnih odnosa sa Srbijom.

"Vi, gospodine predsedniče, možete da se oslonite na aktivnu podršku i snažnu pomoć Mađarske na evropskom putu Srbije, kao i za jačanje međusobne saradnje u svim oblastima", istakao je mađrski premijer.

Dvojica sagovornika su ponovo konstatovali da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji, zasnovani na međusobnom poštovanju i razumevanju, ističe se u saopštenju.