Škripi EU osovina

Goran ČVOROVIĆ

petak, 17. 05. 2019. u 08:16

Шкрипи ЕУ осовина

Emanuel Makron i Angela Merkel Foto EPA

Kriza odnosa lidera iz Pariza i Berlina samo nekoliko dana pre evropskih izbora. Merkelova ne misli da je Makron reformator a ona "kočničar" Evrope

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

JABUKA razdora isprečila se između dvoje vodećih lidera EU, nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

U obe zemlje se nedeljama unazad ističu vidljiva razmimoilaženja između dvoje lidera po mnogim pitanjima, kao što su, na primer, pogledi na "bregzit", izvoz oružja, odnos prema migrantima, klimatske promene ili odnos prema rešavanju kosovskog pitanja, gde je Makron daleko fleksibilniji oko ideje o razgraničenju.

Kao ilustraciju trenutno veoma loših odnosa Radio Evropa 1prenosi da nemački konzervativci iz CDU sada već otvoreno govore o "promašenom istorijskom sastanku" između Merkelove i Makrona, i da se to "svakoga dana sve više upropašćuje".

Ističe se da su se na nedavnom samitu EU u Rumuniji dvoje lidera izbegavali, a da su desetak dana ranije u Berlinu pred liderima s Balkana pokazali otvorene razlike. To se, kažu, nije videlo još od 2000. godine i napetog samita između Širaka i Šredera. Za Angelu Merkel Makron će, ističe se, čak biti glavni protivnik na evropskim izborima.

Pročitajte još - MERKEL I MAKRON U BERLINU: Poslednja šansa za Evropu?

Iako je u intervjuu "Zidojče cajtungu" Merkelova govoreći o odnosima sa Makronom delovala na momente čak i pomirljivo, s druge strane Rajne i dalje ocenjuju da su odnosi između dve zemlje zapali u ozbiljnu krizu.

PECKANjE MAKRON je na nedavnoj konferenciji za medije u Jelisejskoj palati između ostalog "pecnuo" Berlin izjavom da je nemački model dosta profitirao od neravnoteže u evrozoni i da predstavlja suprotnu viziju od njegovog socijalnog projekta za Evropu.

Nemačka kancelarka je u intervjuu priznala da između nje i francuskog predsednika postoje konfrontacije, razlike u pogledima i mentalitetu. Postoje, kaže, i razlike u tome što ona u svojim odlukama mnogo više zavisi od parlamenta, što je Francuska posle Drugog svetskog rata imala drugačiju ulogu od Nemačke, što je nuklearna sila i ima pravo veta u SB UN.

Merkelova se nije slažila ni sa Makronovom nedavnom porukom da se Evropa nikada nije nalazila u tako velikoj opasnosti. Nemačka kancelarka ne misli da je Makron reformator, a da ona koči promene.

Odgovarajući Merkelovoj, Makron je poručio da se ne slažu baš potpuno u svemu i da moraju da se prihvate povremene nesuglasice da bi mogli da izgrade kompromis kako bi napredovali, ali dva kabineta su još iste večeri razgovarala da bi se razjasnile nastale nesuglasice na relaciji Berlin - Pariz.

Pročitajte još - Makron Srbiji zatvara vrata EU

LjUTNjA I RAZDOR

TAKO "Figaro" u naslovu piše da je Merkelova priznala da postoji konfrontacija između nje i Makrona, čitani nedeljnik "Poen" u vrhu postavlja pitanje zbog čega je kancelarka ljuta na francuskog predsednika, dok veoma uticajni Radio Evropa 1 ističe da je između Merkelove i Makrona nastao "duboki razdor".