Američki senatori pripremili nacrt zakona protiv „Severnog toka 2“

Novosti online

utorak, 14. 05. 2019. u 12:15

Амерички сенатори припремили нацрт закона против „Северног тока 2“

Foto D. Stojaković

Senat Sjedinjenih Američkih Država mogao bi da usvoji nacrt zakona o sankcijama prema kompanijama koje učestvuju u postavljanju ruskih morskih cevi, prvenstveno „Severnog toka 2“, piše časopis „Forin polisi“
Senat Sjedinjenih Američkih Država mogao bi da usvoji nacrt zakona o sankcijama prema kompanijama koje učestvuju u postavljanju ruskih morskih cevi, prvenstveno „Severnog toka 2“, piše časopis „Forin polisi“ pozivajući se na kopiju preliminarne varijante nacrta.

Nacrt zakona su pripremili republikanski senator Ted Kruz i demokratski Džin Šahin. Prema tom dokumentu, licima koja prodaju ili iznajmljuju brodove koji učestvuju u izgradnji „Severnog toka 2“ biće zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države. Osim toga, njihova imovina u zemlji će biti zamrznuta.

Takođe se predlaže da se sankcije uvedu i za one koji pružaju finansijsku ili tehničku podršku i osiguravaju takva plovila.

PROČITAJTE JOŠ - Nova gasna direktiva EU: Ciljaju „Severni tok 2“, a pogađaju i „Turski“

Senatori predlažu da se posebna pažnja posveti aktivnostima dveju građevinskih kompanija — švajcarske „Olsiz“ i italijanske „Saipem“, koje se bave polaganjem cevi za „Severni tok 2“.

Napominje se da će se zakon primenjivati na sve brodove koji se koriste za polaganje cevovoda na dubini od 30 metara ili više za izvoz ruskog gasa, tako da ograničenje može da se odnosi i na izgradnju „Turskog toka“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“. On će proći kroz teritorijalne ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Ostalo je da se građevinska dozvola dobije još samo od Kopenhagena.

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva, i Sjedinjene Američke Države koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog gasa u Evropu. Osim toga Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

Projekat realizuje kompanija „Nord strim 2“, čiji je jedini vlasnik „Gasprom“. Projekat sufinansiraju i evropski partneri „Gasproma“ — „Šel“, OMV, „Endži“, „Uniper“ i „Vinteršal“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

EvGenije

14.05.2019. 12:45

Tako treba. Kakav je to bezobrazluk, moliću lepo, da neko proda nešto svoje pre nego što Amerikanci rasprodaju to nešto svoje.

Mica Bor

14.05.2019. 12:57

Amerikanci su se okomili na ruse ! Imaju li oni nekakve namere , I prema kome ? Da li toliko mrze ruse a vole evropljani , ili obrnuto ?

ZASTO AMERICKE SERATORE BRINE "SEVERNI TOK 2"

14.05.2019. 13:11

Oni ga ne finansiraju, ne prolazi kroz njihovu teritoriju, nece njih snabdevat. Neka oni slobodno grade gasovod od Aljaske do svojih podrepasa, poljaka, ukrajinaca i baltickih zemalja, Rusija nece sigurno protestovat.

Zlo i Naopako

14.05.2019. 13:42

vlada svetom. Kao nema dovoljno poslova i tržišta na kugli Zemaljskoj, nego moramo da se bijemo i otimamo! Bolesnici.

olga

14.05.2019. 13:54

To braćo amerikanci da vidimo tu silu Rusiju i Angelu kosmomolku.Srbija misli biće turski tok pošto su oni velesila na Balkanu,a vole i da kradu pa počinju radove unapred.-