ALŽIRSKE ulice su ključale, ali ne na velikim antivladinim protestima kao proteklih nedelja, već slavljem zbog odlaska dvodecenijskog predsednika Abdelaziza Buteflike (82). Njegova odluka da se 18. aprila ne kandiduje na izborima za peti predsednički mandat doneta je pod pritiskom tih protesta. On, ipak, ne odlazi odmah, jer je odložio predsedničke izbore.

Pročitajte još: GRAĐANI U NEVERICI: Predsednik jedva priča i hoda, a hteo bi novi mandat(VIDEO)

Buteflika je najavio formiranje nove vlade i specijalne komisije koja će izraditi nacrt novog ustava o kojem će potom odlučivati građani na referendumu. U međuvremenu je premijer podneo ostavku, a na njegovo mesto je imenovan dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Nuredin Bedui koji nije član Buteflikinog užeg kruga saradnika, ali je blizak njegovom bratu. Predsedništvo je saopštilo i da se Buteflika sastao s načelnikom generalštaba.

Ubrzo pošto je Buteflika saopštio da odustaje od kandidature za peti mandat i najavio ekonomske i političke reforme, građani su izašli na ulice prestonice da slave. Više stotina ljudi nosilo je ogromnu zastavu Alžira, a iz mnogih automobila začule su se sirene u znak podrške najavljenim promenama.

Pročitajte još: PREDSEDNIK UPOZORAVA DEMONSTRANTE: Protesti protiv odluke da se peti put kandidujem mogli bi da skliznu u "haos"

- Naši protesti su urodili plodom! Pobedili smo pristalice petog mandata - rekao je taksista.

Buteflika je 20 godina na vlasti, a od 2013. kada je doživeo moždani udar, retko se pojavljivao u javnosti.

Abdelaziz Buteflika

Alžir, rastrzan devedesetih godina prošlog veka građanskim ratom, tokom Arapskog proleća 2011. godine ostao je uglavnom van masovnih protesta. Protesti protiv Buteflike bili su najveći poslednjih decenija, a njegovim odlaskom ova zemlja suočava se sa novim izazovima reformi.