Avio-kompanije širom sveta prizemljile su avione tipa "boing 737 maks 8", dok se ne otkrije uzrok pada letelice "Etiopija erlajnsa" kada je stradalo 157 ljudi iz 35 zemalja, uključujući i Srbina Đorđa Vdovića. Iako je uzrok nesreće još nepoznat, etiopska avio-kompanija prva se odlučila da prizemlji ovaj tip aviona.

Kineska civilna avijacija je ubrzo potom prizemljila čak sto aviona tipa "boing 737 maks 8", što je više od četvrtine cele avio-flote. Avio-kompanije u Nemačkoj, Velikoj Britaniji,Singapuru, Indiji, Indoneziji, Maleziji, Australiji, Brazilu, Norveškoj... takođe su na piste "zakucale" svoje "boinge". Australija je otkazala i sve letove "boinga 737 maks 8" koji ulaze, ili izlaze, iz zemlje.

Iz američke kompanije "Boing", s druge strane, tvrde da nema potrebe za povlačenje aviona. Oni su poslali tehnički tim na mesto nesreće kako bi pomogao u istrazi. Osoblje iz američke federalne administracije avio-saobraćaja (FAA) stiglo je, takođe, na mesto nesreće i pridružilo se međunarodnoj istrazi. FAA očekuje da "Boing" uskoro završi poboljšanje automatizovanog sistema protiv zastoja za koji se sumnja da je uzrok nesreće.


PROČITAJTE JOŠ: PAD AVIONA U ETIOPIJI: Očevici tvrde da je "boing 737" pravio čudnu buku pre nego što se srušio; Pronađena crna kutija, znatno oštećena


Na mestu pada letelice pronađene su dve crne kutije. Jedna je, međutim, delimično uništena.

Nesreća se dogodila samo šest minuta pošto je avion uzleteo iz prestonice Etiopije Adis Abebe. Ovo je drugi fatalni udes "boinga 737 maks 8" od oktobra prošle godine.


PROČITAJTE JOŠ: MISTERIJA BOINGA 737: Pitanje koje posle pada aviona svi postavljaju


Do kraja januara, "Boing" je kupcima isporučio 350 aviona ovog tipa.