PREISPITAĆE I POSLOVANjE U RUSIJI: Ford gasi više hiljada radnih mesta u Evropi

Tanjug

10. 01. 2019. u 17:28

ПРЕИСПИТАЋЕ И ПОСЛОВАЊЕ У РУСИЈИ: Форд гаси више хиљада радних места у Европи

Foto Tanjug, AP

Američka kompanija "Ford Motor" najavila je u četvrtak gašenje više hiljada radnih mesta u Evropi, izlazak sa neprofitabilnih tržišta i ukidanje gubitaških proizvodnih linija vozila
Američka kompanija "Ford Motor" najavila je u četvrtak gašenje više hiljada radnih mesta u Evropi, izlazak sa neprofitabilnih tržišta i ukidanje gubitaških proizvodnih linija vozila, u okviru programa restrukturiranja koji ima za cilj da kompaniju vrati na staze profita.

"Ford" je saopštio da će izaći iz segmenta multivan vozila, da će prekinuti proizvodnju automatskih menjača u Bordou u avgustu, preispitati svoje poslovanje u Rusiji, i objediniti sedišta "Forda Velika Britanija" i "Forda Kredit" u mestu Danton, u Eseksu, izveštava tv mreža "Si-En-Bi-Si".

Agencija "Blumberg" prenosi da "Ford" zapošljava oko 54.000 radnika u Evropi, pre svega u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Španiji, te da ima mešovito preduzeće u Rusiji.

"Preduzimamo odlučnu akciju za transformaciju 'Fordovog' poslovanja u Evropi", izjavio je Stiven Armstrong, potpredsednik Grupe za Evropu, Bliski Istok i Afriku.


"Ford Evropa" već neko vreme posrće, pri čemu je u trećem kvartalu prošle godine kompanija zabeležila gubitak od 245 miliona evra, pre kamata i poreza, što je ekvivalentno negativnoj marži EBIT od 3,3 odsto.

Armstrong je odbio da precizira koliki će broj radnih mesta biti ugašen, budući da su u toku pregovori sa sindikalnim liderima, ali je rekao da će smanjenje radne snage obuhvatiti "hiljade".

"Ford ima za cilj smanji troškove rada koliko god je to moguće kroz dobrovoljan odlazak zaposlenih u Evropi", navodi se u saopštenju ovog proizvođača automobila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bager

10.01.2019. 18:02

Sve e to rezultat sankcija prema Rusiji i Kini,,samo tako nastavite ameri i prodavacete uskoro male autice ,minijature za decje igre

Vidoje

11.01.2019. 13:02

ugasite sto pre i idite nikakvi automobili a menjaci jos gori i fiat je bolji od vas