NAJOPASNIJE ORUŽJE SUDNjEG DANA: Bombe ruskog “Posejdona mogu da probude vulkan

Branko Vlahović

27. 12. 2018. u 07:39

НАЈОПАСНИЈЕ ОРУЖЈЕ СУДЊЕГ ДАНА: Бомбе руског “Посејдона могу да пробуде вулкан
U Moskvi potvrđeno da je počelo ispitivanje najopasnijeg interkontinentalnog pomorskog oružja. Atomska podmornica bez posade - "Posejdon". Uništava gradove, nosače aviona

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

RUSKA mornarica je počela ispitivanja najopasnijeg morskog oružja, atomske podmornice bez posade "Posejdon" čija je snaga bojevog dela dva megatona, pa su je zapadni listovi već nazvali "oružjem sudnjeg dana". U Ministarstvu odbrane RF tvrde da se testiranje obavlja u moru gde je bezbedna zaštita od bilo koje strane obaveštajne službe.

Nosilac nove podmornice bez posade, jedna od ruskih atomskih podmornica "Posjedon", trebalo bi da bude predata ruskoj mornarici do 2027. godine. O projektu "Status 6", koji je kasnije nazvan "Posejdon" po mitskom grčkom bogu mora, prvi put se saznalo u novembru 2015. godine, a da postoji takvo opasno oružje javno je potvrdio predsednik Vladimir Putin 1. marta 2018. godine, tokom obraćanja Federalnom saboru, odnosno političkoj, naučnoj, vojnoj i crkvenoj eliti Rusije. Tada je Putin kazao da je napravljena bespilotna podmornica koja je sposobna da plovi na velikoj dubini i na međukontinentalnim rastojanjima brzinom koja je znatno veća od onih koje razvijaju druge podmornice i torpeda.

Pročitajte još - REŽU LASERI SA ''PERESVETA'': Rusija testirala najmodernije oružje

Glavni zadatak nove podmornice je da dostavi atomsko oružje do protivničke obale i tamo uništi infrastrukturu gradova ili vojne baze. Osim toga, "Posejdon" može da uništi udarne grupe nosača aviona. Jedan zapadni časopis je ocenio da je "Posejdon" najveći torpedo koji je ikada napravljen.

"Posejdon" je dugačak 19 metara i širok dva metra i sposoban je da prođe bilo koji okean. Njegova brzina je 70 čvorova, što je ekvivalnet brzini na kopnu od 128 kilometara na čas. Može da se kreće na dubini do kilometar, što ne može ni jedna druga podmornica. "Posejdon" će biti brži od bilo koje američke atomske podmornice, kao i protivbrodskih torpeda. Ruski vojni eksperti tvrde da je atomski reaktor već ugrađen u "Posejdon", ali se zasada ne sprovode eksperimenti njegovog kretanja, već testiranje u "okviru konstruktorskih ispitivanja".

Pročitajte još - Rusija u tajnosti razvija novi raketni sistem

Vojni analitičar Konstantin Sivkov kaže za "Posejdon", koji se vodi i kao "Status 6", da njegova atomska bomba može da isprovocira zemljotres i aktiviranje vulkana kao što je Jelouston u SAD. Ideju za takav tip oružja dao je čuveni ruski fizičar Andrej Saharov u vreme dok se bavio pravljenjem sovjetskih atomskih bombi, da bi kasnije postao jedan od najuglednijih mirotvoraca, jer je shvatio da svetu preti kataklizma.

Rusko rukovodstvo posmatra probu novog sistema u kontrolnoj sobi Ministarstva odbrane u Moskvi Foto AP

Član ekspertskog saveta kolegijuma vojno-industrijske komisije Viktor Murahovski objašnjava da su u vreme Hladnog rata na Zapadu pokušali da naprave sistem senzora koji bi registrovali izlazak ruskih podmornica u Atlantski okean. Murahovski tvrdi da je to fantastika, jer je u praksi to neizvodljivo.

PUTIN: RAKETE KAO METEORITI

NOVI ruski hipersonični raketni sistem "avangard", koji može da nosi nuklearne i konvencionalne bojeve glave, uspešno je u sredu testiran, a testiranju je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin, saopštio je Kremlj. Putin je testiranje, koje je bilo na Dalekom istoku Rusije, posmatrao iz kontrolne sobe zgrade Ministarstva odbrane u Moskvi. Ruski predsednik je u martu najavio nova oružja, uključujući i "avangard", te poručio da ona mogu da pogode bilo koju tačku na svetu, kao i da izbegnu američki raketni štit.

Novo oružje je lansirano iz raketne baze "Dombarovski" na jugu planine Ural. Kremlj je naveo da je uspešno pogođena meta na Kamčatki, 6.000 kilometara daleko. Ruski predsednik je rekao da "avangard" ima interkontinentalni domet i da rakete mogu leteti u atmosferi brzinom 20 puta većom od brzine zvuka. Te rakete "idu ka meti kao meteorit", istakao je on.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Predrag

27.12.2018. 08:17

Najvece bogatstvo i snaga Rusije je njen obrazovni sistem koji proizvodi najvece umove na svetu

PERA IZ DOKMIRA

27.12.2018. 10:40

@Predrag - naj veci uspeh rusije je vodka sila od lkropira jer vodka držai 85 posto rusa u komi da bi izdržali svoje diktatore I bedu I glad pitamo se zašto tesla pupin ne odoše u rusiju koja je tu vekovima nego u ameriku koja je relativno mlada zemlja a što se tice oružja jednom za svagda samo je tomahavk oružje nad oružjima sve osatalo su lose makete

Traktorista

27.12.2018. 12:35

@рашинац св - Gospodo рашинац св i Deki, mozete sledeci put, kada budu ispitivali ovo oruzje da se raspitate gde ce biti tacna tacka udara projektila. Kada proverite koja je brzina i ostali parametri avangarda, obavestite nas u komentarima.

Šahista

27.12.2018. 09:32

Bojim se i da pomislim sta se moze desiti ako bilo gde i bilo ko ovakvo oružje upotrebi. Cak i u pravednoj borbi protiv nekog vida zla. Uvideli su na vreme da bi samo nuklearne probe u S. Koreji dovele do apsurda i da moraju pregovarati. Mozda ce razum prevladati ako ne mudrost i ako su kineski mudraci u pravu kad kažu da se zlo ne moze pobediti oružjem i silom odnosno odgovaranjem istom merom. Jedini način je da ga ne hranimo onim sto ga drži u životu i da mu ne dajemo povoda da digne glavu.

ona bukvalno moze...

27.12.2018. 11:22

...da se krece i po nasim auto putevima!I nigde nece biti prekoracenja brzine!Obicna sasija(kostur),nekoliko tockova,dobre gume(za sve vremenske uslove),i "vozi Micko"!Duzina i sirina su u granicama.Zadihtovano,moze da posluzi i za prevoz tecnih derivata!Po potrebni,uronimo masinu u Dunav...Negde ispred Konstance,buuuummmm...I Dunav tece ka Svarcvaldu!Puneci usput,isuseno,Panonsko more!Jedan udarac tri muve!Em tece uzvodno.Em puni panonsko more...I?I?I?...Mi dobismo izlaz na more(treca musica)..

Francesco

27.12.2018. 11:25

Što pre dođe do upotrebe ovoga to bolje po čovečanstvo jer ono, kakvo je, mora da nestane i da krene iz početka... Iskreno, jedva čekam da taj dan dođe.

uhapsite semafor

27.12.2018. 12:21

i sta rus oce ovim da kaze?razumem da serpu naprave ili ladnjak pa ajd nekako i da plase svet ovako sas ove raketle piketle nema si vajde!vec vidjeno sssr je tako plasio svet a sada di ga je?rusiji uskoro konec!

breko

27.12.2018. 13:04

od ovih Rusa čovječanstvo nikakve koristi nema...njihov napredak se ogleda samo u oružju...a ne znaju peglu ili fen napravit...o autima da ne pričamo

PreleP

27.12.2018. 13:22

Vidim neki sumnjaju da Rusi to imaju. Imaju zaista. Samo nikad nista upotrebiti nece. Oni su navikli da budu zrtve. Potrebna im je promena mentalnog obrasca inace dzaba im svo oruzje sveta, kad su u glavi porobljeni.

РОБИА

02.07.2019. 18:41

Оваи бреко лута ! Прво отиджи у русиу па види шта льуди имаиу. И како се развиаиу . А не блаблабла....

Ruslan

27.07.2019. 16:32

Rusiju su mnogi napali i pre Napoleona, zatim Austrugarska, pa Alijansa na celu sa SAD da se srusi Revolucija 1918.i na kraju Nemci. Sovjetski Savez je izgubio skoro 30 miliona, a da nije bilo generalisimusa sigurno bi bio problem. Dakle Staljin spasava Rusiju u Gradjanskom ratu 1918, kod Staljingrada 1943 i sto 1945 proizvodi atomsku bombu. Rusiji treba oruzje, ne da napada, vec da brani svoju ogromnu teritoriju, tako da ruski narod ima manje. Inace SAD ima 20 biliona duga, a Rusij.0..