LIDER iz Pjongjanga, Kim Džong Un spreman je da zamrzne nuklearni program Severne Koreje i razgovara s Vašingtonom o potpunoj denuklearizaciji, ukoliko njegov sistem vladavine i bezbednost zemlje dobiju garancije. Ova istorijska vest u utorak je odjeknula širom planete, otvarajući vrata nadi da će interkontinentalne rakete koje Kim drži permanentno uperene ka zapadu, najzad biti "zakočene" i spakovane.

Mogućnost da bojeve glave nuklearnog arsenala Severne Koreje budu sklonjene, unekoliko je zasenio drugu vest sa Korejskog poluostrva. Susret koji su mnogi priželjkivali, a očekivale samo najveće optimiste, zakazan je za april - tad će oči u oči razgovarati predsednik Severne Koreje Kim Džong Un i njegov kolega iz Južne Koreje, Mun Džae In. Zapadni mediji pominju moguće ujedinjenje dve Koreje.

PROČITAJTE JOŠ - Severna Koreja: Bilo kakva blokada na moru čin rata

Zvaničnici iz Seula potvrdili su da je Severna Koreja poručila da neće imati potrebu za nuklearnim naoružanjem, ako je njena bezbednost garantovana. Istorijski susret u utorak je najavio Čung Eui Džong, savetnik južnokorejskog predsednika za bezbednost: "Sever i jug su se dogovorili da se treći samit u Panmundžomu održi krajem aprila". U međuvremenu, otvoriće se "vruća" telefonska linija, koja će omogućiti predsednicima dve Koreje da komuniciraju direktno i u svakom trenutku.

Kim Džong Un je ranije izjavio da želi da snažno unapređuje odnose sa Južnom Korejom i da se nada da će napisati novu istoriju ponovnog nacionalnog ujedinjenja. Svet se od utorka pita da li je Kimova nada počela da se ostvaruje.

Američki predsednik Donald Tramp, izjavio je da će se tek "videti šta će se desiti". Možda je lažna nada, ali SAD su spremne da idu u oba smera", napisao je Tramp na "Tviteru".

Seul odiše daleko većim optimizmom. Lider Južne Koreje iz nje je u utorak poručio da se nada skoroj budućnosti: Korejskom poluostrvu bez nuklearnih bojevih glava.

Zimske olimpijske igre, održane nedavno u Pjongčangu u Južnoj Koreji - na kojima su sportisti iz dva nacionalna tima nastupali kao jedan - dale su snažan zamajac budućim odnosima dve države.

Oružje predstavljeno na poslednjoj vojnoj paradi u Severnoj Koreji AP Photo

EKSTREMNO SRDAČNO

NEDAVNI dolazak delegacije iz Seula u Pjongjang je protekao u ekstremno srdačnoj atmosferi. Razgovori kod Kima protegli su se duže od četiri sata, a potom je domaćin priredio za Južnokorejance večeru u sedištu svoje Radničke partije. Lider Severne Koreje je od 2011. godine, otkako je na vlasti, primio veoma malo državnika. Južnokorejanci su u Pjongjangu poslednji put pre ove godine bili 2007.