Severna Koreja je danas osudila najnoviji set sankcija koji su joj SAD nametnule, optužujući ih da "prete ratom" i pokušavaju da podriju poboljšane međukorejske odnose tokom Zimskih Olimpijskih igara.

"Dve Koreje su sarađivale i Olimpijske igre su uspešno održane. Ali SAD su, uoči ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara, na Korejsko pooluostrvo donele pretnju ratom", prenela je novinska agencija Severne Koreje KCNA citirajući Ministarstvo spoljnih poslova.

Agencija je prethodno izvestila da je Severna Koreja saopštila da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, kao i da će nuklearno oružje sprečiti bilo kakve pretnje.

PROČITAJTE JOŠ: Kim Džong Un: Važno podstaći klimu pomirenja i dijaloga

Kako je agencija prethodno prenela pozivajući se na visoko pozicionirane američke zvaničnike, administracija američkog predsednika Donalda Trampa i njeni ključni azijski saveznici spremaju se da prošire aktivnosti presretanja brodova za koje se sumnja da krše sankcije protiv Severne Koreje.

Taj plan bi mogao da uključi razmeštanje snaga američke obalske straže koja bi zaustavljala i pretraživala plovila u azijsko-pacifičkim vodama.

Kako je nekoliko zvaničnika reklo za britansku agenciju, Vašington pregovara sa regionalnim partnerima, uključujući Japan, Južnu Koreju, Australiju i Singapur, o koordinisanju pooštrene akcije koja bi mogla da ode dalje nego ikada ranije u pokušaju da se suzbije pokušaj Pjongjanga da pomorskom trgovinom obezbede sredstva za svoj nuklearni program.

Iako su sumnjivi brodovi i ranije presretani, nova strategija bi proširila obim takvim operacija, ali ne bi uvela pomorsku blokadu Severnoj Koreji.

Pjongjang je upozorio da bi na blokadu gledao kao na ratni čin.

Ova američka inicijativa, koja ranije nije najavljivana, pokazuje sve veću užurbanost Vašingtona da prisili Pjongjang da uđe u pregovore o napuštanju svog vojnog nukelarnog programa, navodi Rojters.

Američki zvaničnici smatraju da Severnu Koreju deli samo nekoliko meseci od razvoja nuklearne rakete sposobne da pogodi teritoriju SAD.