Stoltenberg:Severnokorejsko ponašanje globalna pretnja; Merkel: Pregovori sa Pjongjangom

Tanjug

10. 09. 2017. u 13:33

Severnokorejsko "bezobzirno ponašanje "je globalna pretnja i zahteva globalni odgovor i to naravno uključuje i NATO

Столтенберг:Севернокорејско понашање глобална претња; Меркел: Преговори са Пјонгјангом

Foto Tanjug / AP

Severnokorejsko "bezobzirno ponašanje "je globalna pretnja i zahteva globalni odgovor i to naravno uključuje i NATO, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

U intervjuu BBC Stoltenberg je odbio da kaže da li je američka teritorija Guam, koju ugrožava Severna Koreja, pokrivena članom pet NATO, koji glasi da je napad na jednu od članica Alijanse - napad na sve, preneo je Rojters.

"Sada smo potpuno fokusirani na to kako možemo da doprinesemo mirnom rešavanju sukoba", rekao je Stoltenberg.

MERKEL: NEMAČKA OTVORENA ZA PREGOVORE SA S.KOREJOM

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da bi odmah pristala na pregovore sa Severnom Korejom, kao i to da Nemačka želi da svojom "težinom" stane na kraj razvoju nuklearnog programa i raketa Severa.

"Odmah bi rekla da ukoliko nas upitaju da se pridružimo dogovorima", rekla je Merkelova za nedeljnik "Frankfurter algemajne sontagscajtung", prenosi AFP.

Ona se, takođe, pozvala na model pregovora kao 2015. godine sa Iranom.

Razgovori između Irana i šest svetskih sila doveli su do dogovora 2015. godine da Iran obuzda svoj nuklearni program, pristane na inspekcije, a zauzvrat su im ukinute neke sankcije.

"Mogu da zamislim takav format u dogovoru sa Severnom Korejom. Evropa i naročito Nemačka bi trebalo da budu spremne da daju veoma aktivan doprinos", rekla je Merkelova.

Kancelarka je rekla da je putem telefona razgovarala sa liderima Francuske, SAD, Kine, Južne Koreje i Japana o krizi sa Severnom Korejom, a očekuje se da će u ponedeljak razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Merkelova se obratila nakon što su SAD formalno zatražile glasanje u ponedeljak o novim sankcijama za Severnu Koreju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

SAD traže embargo na ulje prema Severnoj Koreji, zamrzavanje računa severnokorejskog lidera Kim DŽong Una, zabranu tekstila i okončanje isplata severnokorejskim gostujućim radnicima - sve to kao odgovor na najskoriji, šesti, nuklearni test.

Očekuje se protivljenje Rusije i Kine, a Merkelova je rekla da podržava sankcije kao način da se Severna Koreja dovede za pregovarački sto.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

zoran

13.09.2017. 15:07

nije severna koreja globalna pretnja globalna pretnja je AMERIKA ona svuda u svetu izaziva ratove nudeci svoju demokratiju neka amerika gleda svoja posla neka se ne meza u unutrasnje stvari drugih zemalja i nema pretnje po bilo koga a ti da mislis svojom glavom na bi bio na celu te zlikovacke armade