Brazilska vlada ukinula je veliki nacionalni rezervat u Amazoniji, koji se prostire na 46.000 kilometara kvadratnih, da bi se u toj oblasti omogućilo vađenje ruda.


Bi-Bi-Si prenosi da se veruje da je ta oblast bogata zlatom i drugim rudama.


Ta zaštićena oblast ukinuta je dekretom predsednika Mišela Temera.


Iako brazilska vlada obećava da će devet zaštićenih i starosedelačkih oblasti biti zakonski zaštićene, aktivisti strahuju da će one biti ugrožene.


Iz ministarstva za rudarstvo i energetiku poručuju da zaštićene šumske oblasti i starosedelački rezervati neće biti ugroženi.


"Cilj ove mere je da se privuku nove investicije, donese bogatstvo zemlji, kao i nova radna mesta i prihodi, uvek bazirani na principu održivosti", navelo je u saopštenju ministarstvo.


Opozicioni senator Randolfe Rodriges je osudio ovu odluku, nazivajući je "najvećim napadom na Amazon u poslednjih 50 godina", preneo je list "Globo".


Šef Svetske fondacije za prirodu (WWF) u Brazilu, Maurisio Voivodic, uporizio je prošlog meseca da bi iskopavanja u toj oblasti dovela do "demografske eksplozije, krčenja šuma, uništavanja vodenih resursa, gubitka biodiverziteta i stvaranja sukoba oko zemljišta".


Prema izveštaju WWF, glavne interesne oblasti za eksploataciju bakra i zlata se nalaze u zaštićenim oblastima.


Upozorava se i na potencijalni sukob između dva starosedelačka rezervata u kojima, u relativnoj izolaciji, žeive različite etničke zajednice.


"Zlatna groznica bi mogla da izazove nepovratnu štetu tim kulturama", ističe WWF.