DANAC NAPRAVIO NAJVEĆU GRAĐEVINU OD PESKA: Dvorac visok 20 metara i težak 5.000 tona

Novosti online

08. 07. 2021. u 11:14

Na krajnjem severozapadu Danske izgrađen je najveći dvorac od peska na svetu, visok 20 metara i težak oko 5.000 tona.

ДАНАЦ НАПРАВИО НАЈВЕЋУ ГРАЂЕВИНУ ОД ПЕСКА: Дворац висок 20 метара и тежак 5.000 тона

Foto: Depositphotos

Ovaj bogato ukrašen dvorac duži je za tri metra od onog izgrađenog u Nemačkoj 2019. koji je do sada držao Ginisov rekord sa svojih 17,66 metara.

Smešten u letovalištu Blokhus, na severnom vrhu Jutlanda, dvorac je izgrađen u obliku piramide kako se ne bi srušio, što je metoda koju koriste stručnjaci za krhke građevine.

Njegovom tvorcu, Holanđaninu Vilfredu Stijgeru pomagalo je tridesetak najboljih graditelja u pesku na svetu, želeo je da prikaže snagu koronavirusa u svetu od početka pandemije.

Ukupno je 4.860 tona danskog peska upotrebljeno za izgradnju dvorca koji se mogao podići zahvaljujući drvenoj konstrukciji skrivenoj unutar njega.

Da se ne bi raspršio pesak sadrži približno 10 odsto gline. Po završetku izgradnje, nanesen je i sloj lepka kako bi dvorac na toj vetrovitoj obali potrajao veći deo zime.

Na vrhu dvorca nalazi se koronavirus od peska koji ugnjetava ljude, a oni čine sve da ga pobede, pojasnio je umetnik. Graditelji drže da bi dvorac trebao izdržati do jakog mraza u februaru i martu.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri