PRIRODNI EPIDURAL: Otkriven gen za bezbolan porođaj

J. Ž. S.

ponedeljak, 27. 07. 2020. u 11:38

ПРИРОДНИ ЕПИДУРАЛ: Откривен ген за безболан порођај

Foto A. Sahanić

ŽENE koje ne osećaju bol tokom porođaja poseduju retku varijantu gena koja im pruža mnogo veću toleranciju na bol.

Samo jedan odsto žena poseduje gen KCNG4 koji smanjuje sposobnost nervnih ćelija da šalju signale bola do mozga, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Kembridžu.

Gen tada deluje kao prirodni epidural i može da objasniti zašto je porođaj manje bolan doživljaj za mali broj žena. Naučnici su testirali grupu žena, koje su se porodile bez traženja epiduralne anestezije i koje nisu osećale bol tokom porođaja. U poređenju sa drugom grupom majki koje su zahtevale ublažavanje bolova, pokazalo se da imaju daleko viši prag bola. Zatim je istraživan njihov genetski kod i pronašli su jedinstvenu varijantu gena koja je bila odgovorna za tako visok prag bola.

- Genetska varijanta koju smo pronašli kod žena koje osećaju manje bola tokom porođaja dovodi do" oštećenja "u formiranju prekidača na nervnim ćelijama - smatra dr Džon Smit sa odeljenja za farmakologiju u Kembridžu. - U stvari, ovaj defekt deluje kao prirodni epidural. To znači da je za uključivanje potrebno mnogo veći signal - drugim rečima, jače kontrakcije tokom porođaja..

Na ovaj način može da se otvori put za razvoj novih lekova za upravljanje bolom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)