LAKŠE U OBILAZAK 500 BEBA: Služba kućnog lečenja u Kikindi dobila dva nova vozila, važna za patronažne sestre

R. ŠEGRT

24. 07. 2020. u 07:41

NEKADA su patronažne sestre u Kikindi na teren, u kuće porodilja i njihovih beba, odlazile peške, pa onda godinama biciklom, kako je to u ravnici uobičajeno, a poslednje četiri godine na raspolaganju su imale dva stara "stojadina".

ЛАКШЕ У ОБИЛАЗАК 500 БЕБА: Служба кућног лечења у Кикинди добила два нова возила, важна за патронажне сестре

Foto R. Šegrt

Od srede je i njihov službeni vozni park moderniji, pa će i one, sasvim zasluženo, upravljati boljim volanima, jer je Služba kućnog lečenja, palijativnog zbrinjavanja i patronaže dobila dva nova automobila marke "dačija sandero". Vozila su nabavljena u okviru projekta Kabineta ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

SAVETOVALIŠTA ZA RODITELjE

GRADONAČELNIK Pavle Markov, predajući vozila na upotrebu Domu zdravlja, objasnio je da je nabavka ovih automobila, u stvari, deo projekta koji će Kabinet ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku realizovati u Kikindi.

- Drugi deo projekta odnosi se na savetovališta za roditelje, jer je kabinet obezbedio više od dva miliona dinara za pet savetovališta. Treći podrazumeva izgradnju dečjeg igrališta na Starom jezeru. Planiramo da tokom oktobra na toj lokaciji napravimo potpuno novo igralište - najavio je Markov.

 Patronažna sestra Olivera Vučković Popov, Foto R. Šegrt

- Naš teren je područje grada i svih devet sela. Godišnje obiđemo oko 500 beba, od kojih je polovina u selima. Svako novorođenče posetimo najmanje pet puta. U službi je šest medicinskih sestara i svaka, u proseku, ima sedam poseta dnevno. Međutim, osim beba i majki, posećujemo i pacijente koji imaju više od 65 godina, tako da dnevno imamo ukupno 30 obilazaka. Do sada smo po gradu vozile dve stare "zastave 101", a na sela smo odlazile "puntom". Auta su bila stara, a svaki teren neizvestan, naročito zimi, tako da se radujemo novim vozilima - ispričala je Olivera Vučković Popov, glavna patronažna sestra Službe kućnog lečenja, palijativnog zbrinjavanja i patronaže Doma zdravlja u Kikindi.

Direktorka Doma zdravlja dr Biljana Marković zadovoljna je što je služba dobila nova vozila, jer su neka dosadašnja zbog starosti isključena iz saobraćaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati