Hteli da ukradu delić Maču Pikčua i razbili ceo pod: Evo na koji način ih je Peru kaznio

NovostiOnline

16. 01. 2020. u 16:39

Хтели да украду делић Мачу Пикчуа и разбили цео под: Ево на који начин их је Перу казнио

EPA-EFE/Ernesto Arias

Dobro su i prošli. Da su isto uradili na Akropolju, ne bi se tako dobro proveli
Petoro turista je deportovano nazad u Boliviju iz Perua nakon što su oštetili drevni Maču Pikču. Šestoro turista - 4 muškarca i dve žene uhapšeni su nakon što su ozbiljno oštetili peruansko nasleđe.

Naime, njih šestoro su se našli u zabranjenom delu Hrama sunca u Nedelju gde su oštetili 600 godina stari kamen koji je važan deo zaostavštine Inka. Jedan od njih je priznao da je skinuo kamenu ploču sa zida hrama koja je pala na zemlju uzrokujući pukotinu na podu.

Nakon hapšenja platili su kaznu od 910 dolara, a onda ih je policija otratila do najbližeg graničnog prelaza udaljenog 9 sati od Maču Pikčua.

GRCI ZABRANILI I ŠTIKLE NA AKROPOLjU

Ovi turisti su još dobro i prošli. Na primer, da ste se našli na Akropolju i počinili sličan prekršaj prošli biste mnogo skuplje, a teško da bi vas i kaucija izvukla iz zatvora.

Koliko Grci cene Akropolj svedoči i činjenica da za pušenje cigarete u oblasti Partenona možete dobiti kaznu od 2.000 evra. Za potpisivanje i oštećivanje bilo kog kamena na Akropolju možete dobiti kaznu i do 20 hiljada evra. Poznato je i da je na Akropolju zabranjeno nošenje štikli koje nanose nepopravljivu štetu drevnoj atrakciji.

TRAGEDIJA NA BLISKOM ISTOKU

Još 2015. godine Islamska država objavila je video-snimak u kojem su pokazali kako ruše drevne gradove Nimrud i Hatru u Iraku, te lome statue od neprocenjive vrednosti.

Unesko je potvrdio da su islamisti uništili drevni asirski grad, koji se nalazio na listi istorijske baštine. Nažalost, za to niko nije kažnjen.

(T.T./Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije