DNK analiza otkriva poreklo drevnih Filistinaca

Tanjug

ponedeljak, 08. 07. 2019. u 23:32

ДНК анализа открива порекло древних Филистинаца

Courtesy Leon Levy Expedition to Ashkelon

Tim arheologa i genetičara, našao je kosti stare 3.600 godina
Analize genetskih ostataka Filistinaca naroda koji se pominje u Starom zavetu, a koji su otkriveni u Izraelu, otkrivaju poreklo ovog naroda, saopštili su izraelski biolozi.

Hiljadama godina Filistinci su pominjani u jevrejskoj verziji Starog zaveta Biblije. Priča o Filistincima se može naći u spisima njihovih neprijatelja kao što su drevni Egipćani, Vavilonci, Asirci, a u Bibliji protivnik jevrejskog kralja Davida -Golijat bio je takođe Filistinac.

Priče o Filistincima su malobrojne, ali DNK analiza njihovih skeleta iz Bronzanog i Gvozdenog doba otkrivene u ruševinama lučkog grada Aškelona otkrile su da vode poreklo iz južne Evrope.

PROČITAJTE JOŠ -.Proseko na Uneskovoj listi svetske baštine

Tim arheologa i genetičara, koji već 30 godina iskopavaju Aškelon našli su kosti stare 3.600 do 2.888 godina i njihove analize sugerišu da su Filistinci genetski pripadali stanovnicima južne Evrope, sa obala Mediterana.

Selili su se prema istoku i tako su stigli do obala male Azije i tu su se stopili sa starosedeocima i tako je formiran narod Filistinaca.

Ova otkrića su objavljena protekle sedmice u časopisu " Napredna nauka".

Courtesy Leon Levy Expedition to Ashkelon


Arheolozi već duže vremena tragaju za poreklom Filistinaca, za koje se smatra da su se nastanili u Maloj Atiji u 12. veku pre nove ere, gde su živeli sve do 604. godine pre nove ere kada su ih porobili Vavilonci .

Hebrejska Biblija pominje da su došli iz " Kaftora" što bi mogao da bude savremeni Krit dok savremena interpretacija nekih egipatskih tekstova sugeriše da su Filistinci bili " narod s mora" koji se nastanio na jugu Male Azije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

detaljnije, molimo

09.07.2019. 00:35

Šta znači DNK sa juga Evrope? Slovenska DNK ili albanska, grčka, italijanska....?

Miljan

09.07.2019. 09:48

Kako je to gospodin Deretic mogao znati prije svih vas? Pitajte covjeka on zna, zasto lutati i pitati strance? Svaki dan sve vise vjerujem da je Deretic sve u pravu!!! Bio sam veliki skeptik, ali dogadjaji me demantuju i istina polako izlazi na vidjelo!

Ratko

09.07.2019. 10:33

@Miljan - On je istrazivao iskopine koje su vec nadjene. Ovo je novo arheolosko nalaziste koje potvrdjuje njegove teorije. Istinu o nama bolje znaju stranci nego mi sami.Zato i nedozvoljavaju da istina stigne do nas i u svecku javnost. Istinom nestaje svaka laz. Ceo svecki poredak je napravljen na lazi, cak i katolicka vera . Sta bi se desilo kad bi istina ugledala sunce?Zato svi rade za unistenje Srpskog naroda i Pravoslavlja.

Binka Butic

09.07.2019. 12:11

Svemocni DNK! Otkriva poreklo drevnih Filistinaca, a mi toliko godina nagvazamo je li Tito Zagorac ili tamo neko kukavicije jaje, podmetnuto Srbima, da ih istrebi. Ali, kada bi to istrazili, o cemu bi raspredali na svim nadmudrujucim raspravama? Gde bi nasi pametnjakovici pokazali svoju naknadnu upucenost u sve tokove pisane i nepisane istorije? A mozda bi nam konacno pomoglo i kod identifikacije Siptara! Da ih posadimo na pravu stolicu!

Hajduk

09.07.2019. 12:23

Nije za džabe Izraelski premijer Benjamin Netijanahu izjavio da su Srbi i Jevreji prijatelji nekoliko milenijuma...

strelok

11.07.2019. 12:10

@Filistinci? - Преводе са енглеског а не умеју.

Jovan

09.07.2019. 18:15

Neko je ves spomenuo Deretica. Covjek upravo ovo tvrdi i to odavno. Po njemu su Filistinci bili Pelasti ili Pelasgi, sto on smatra Srbima.