Spor oko eksproprijacije kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler, između ranijih vlasnika i države se nastavlja, pošto je Austrija odlučila da uloži žalbu na odluku Pokrajinskog suda u Ridu da je obeštećenje bilo premalo.

Austrija je ranijim vlasnicima isplatila 310.000 evra, na osnovu obeštećenja zbog odluke da se kuća preuzme od strane države.

PROČITAJTE JOŠ: Vlasnicu Hitlerove kuće oštetila država

Sud je, na žalbu ranijih vlasnika, došao do zaključka da, uzimajući u obzir „posebnost nekretnine, jer je u glavnoj zgradi rođen Hitler“, država treba da isplati 1.508 miliona evra.

U obrazloženju se navodi da je glavna zgrada godinama iznajmljivana od strane države za visoku kiriju, a i da treba uzeti u obzir da je u sklopu nekretnine i garaža i parking, od kojih su raniji vlasnici imali značajne prihode.

PROČITAJTE JOŠ: Spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera se nastavlja

Nadležne vlasti su ukazale da se država obavezala na obeštećenje u interesu poreskih obveznika i da je država utvrdila prodajnu vrednost u visini od 812.000 evra, od kojih je već isplatila 310.000, a ostalih 502.000 treba da se prebaci vlasnicima.

Prethodno je Ustavni sud utvrdio da je odluka o eksproprijaciji, posle dugogodišnje diskusije bez dogovora sa vlasnicima, bila u skladu sa zakonom.