Spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera se nastavlja

Tanjug

28. 12. 2018. u 23:20

Spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunau am Inu se nastavalja, pošto je ranija vlasnica podnela žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu na eksproprijaciju

Спор око родне куће Адолфа Хитлера се наставља

Foto Tanjug, AP

Spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunau am Inu se nastavalja, pošto je ranija vlasnica podnela žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu na eksproprijaciju.

Republika Austrija, u cilju sprečavanja da ovo zdanje bude mesto okupljanja neonacista, donela je odluku da oduzme zdanje od vlasnice, koja se protivila prodaji.

Za oduzimanje država joj je platila odštetu u visini od 310.000 evra.

Gerlinde P.sada namerava da traži veće pare, i to pet puta više, preko suda.

"Isplaćena odšteta je premala za dvospratnu kuću, garaže i parking. Ministarstvo unutrašnjih poslova je samo vrednost parkinga prenisko procenilo. Samo parking je vredan 840.000 evra, a ne 110.000 evra, koliko je procenila država", ukazao je advokat Gerhard Lebič.

On je naveo da je već i sudski procenitelj ukazao da je odšteta bila prenisko procenjena.

Pročitajte još - DOSIJE CIA OTKRIVA: Hitler je bio gej

Sama nekretnina je vredna između 800.000 i 1,5 miliona evra, naglasio je advokat.

Takođe je nejasno šta će se desiti sa zdanjem, koje je od 2011. potpuno prazno.

Pre eksproprijacije je država plaćala petocifrene kirije za iznajmljivanje zdanja u kojem je Hitler rođen, samo kako bi sprečilo da od njega bude napravljeno mesto za veličanje nacizma.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je saopštilo da namerava kuću, koje je pod zaštitom države, najpre renovira, a potom verovatno dati na korišćenje socijalnim ustanovama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije