Hoće li roboti uzeti hleb novinarima?

Tanjug

06. 02. 2019. u 16:54

Хоће ли роботи узети хлеб новинарима?

Depositphotos

Dok štampani mediji koji se bave privrednim temama, pre svega finansijama, smanjuju broj novinara sve se češće angažuju roboti, koji ne traže povišicu plate, ne žale se na prekovremeni rad...
NjUJORK - Dok štampani mediji koji se bave privrednim temama, pre svega finansijama, smanjuju broj novinara sve se češće angažuju roboti, koji ne traže povišicu plate, ne žale se na prekovremeni rad, a mnogo su brži od svojih "ljudskih kolega" kada treba saopštiti pad ili porast cena, prenosi američki Njujork tajms.

Vesti koje donose roboti su sve brojnije i sada je već trećina informacija koje emituje agencija za ekonomske vesti Blumberg njuz rezultat rada robota-novinara. Sistem koji koristi ovaj robot ("Kiborg") može da isporuči u najkraćem roku novinarima informacije koje se odnose na kvartalne prihode svih značajnijih američkih kompanija.

Robot može da razloži podatke na sve tražene elemente potrebne da bi se podneo izveštaj o prihodima i rashodima kompanija svakog kvartala. Ta vrsta izveštaja je, inače, među novinarima koji prate finansije veoma nepopularna jer je dosadna, a robot se nikom ne žali niti se mršti.

PROČITAJTE JOŠ - Južnokorejska novinska agencija uvela novinara robota

Robot na najbolji način pomaže Blumbergu u trci da bude prvi među konkurencijom, poput Rojtersa, koji mu je najveći konkurent.


Roboti nisu samo neumorni i brzi da saopštne finansijski važne podatke već i sportske rezultate za školske lige ili, recimo, vesti o zemljotresima u Kaliforniji za Los Anđeles tajms.

Uredništva pisanih medija koji koriste robote tvrde da oni neće ugroziti dobre novinare, već će im osloboditi vreme da se bave pisanjem kometara, analiza, reportaža...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Xo

06.02.2019. 17:00

Ne bi narod ni primetio razliku. Malo je pravih novinara. Sada se samo prepisuje, bitan je clickbite naslov, recikliranje starih vesti ili pravljenje vesti od nečije muke.

strelok

06.02.2019. 17:00

Све људе отпустити, истерати на улицу, запослити роботе и где ће нам бити крај. Врли нови свет!!!

Radomir

08.02.2019. 15:46

U narednih 5 godina 80% radnih mesta ce morati da se doskoluju ili da se "re-skill"- uju odnosno promene vestine. Tehnologija koja ovo radi zove se RPA, Robotic Process Automation, svaki zadatak na racunaru koji je repetativan moze se automatizovati u General Electric prosle godine ustedjeno je 23 miliona dolara, sto je velika usteda. Roboti takodje traze odrzavanje, ali rade 24/7. Svidelo Vam se ili ne, radna mesta ce biti potpuni ili delimicno automatizovana. Sreca moja pa ja pravim robote ;)