BEOGRAD - Srpska kompanija EnGoPlanet zaključila je posao u Kuvajtu koji uključuje instalaciju više od 150 pametnih solarnih bandera, pobedivši na tenderu na kome su se nadmetale najjače svetske firme iz Evrope i Amerike.

Kako je saopšteno iz EnGoPlaneta, ovo dosta znači i za izvoz Srbije, uzimajući u obzir da se pametne solarne bandere proizvode u Srbiji.

EnGoPlanet je prošle godine već instalirao svoja rešenja u Las Vegasu, Omanu i Filadelfiji.

"Ono što razlikuje ove bandere od ostalih jeste činjenica da u sebi poseduju pametne senzore i kamere koji potpuno transformišu ulično svetlo kakvo poznajemo. Pre 20 godina mobilni telefon imao je samo jednu funkciju - bežični razgovor, a danas je to multifunkcionalni uređaj. Tako isto, EnGoPlanet vidi i ulična svetla koja želi da transformiše u uređaje koji će imati mnogo više funkcija od svoje bazične uloge da osvetljava ulice", navode iz te kompanije.

Ove pametne bandere su, kako objašnjavaju, opremljene solarnim panelom koji može da služi za nezavisno napajanje bandere, ili da svu tu čistu energiju šalju u elektronsku centralu.


Imajući u vidu da Pariski klimatski sporazum obavezuje države da povećaju proizvodnju obnovljive energije, ove pametne solarne bandere mogu biti dodatno oruđe ka tom cilju, navodi se u saopštenju.