SILOVANjE BEZ KAZNE: Zbog napastvovanja konobarice bio osuđen na četiri godine zatvora

O. MATAVULj

utorak, 30. 06. 2020. u 09:30

СИЛОВАЊЕ БЕЗ КАЗНЕ: Због напаствовања конобарице био осуђен на четири године затвора

Depositphotos

OKRUŽNI sud u Doboju oslobodio je krivice Predraga C. iz Petrova po optužnici za produženo krivično delo silovanja.
OKRUŽNI sud u Doboju oslobodio je krivice Predraga C. iz Petrova po optužnici za produženo krivično delo silovanja.

Reč je o telohranitelju mnogobrojnih dobojskih političara koji je zbog silovanja konobarice iz Doboja prvobitno bio osuđen na četiri godine zatvora. Međutim, nakon uvažavanja žalbe njegove odbrane, Vrhovni sud Republike Srpske je tu presudu ukinuo i postupak vratio na novo suđenje. U ponovljenom postupku Predragu C. je izrečena oslobađajuća presuda.

- Optuženi se oslobađa po dve tačke optužnice za krivično delo silovanje, na osnovu člana 298 tačka V Zakona o krivičnom postupku RS - saopštio je Okružni sud u Doboju.
U prevodu, to znači da je Predrag C. oslobođen jer Okružno javno tužilaštvo u Doboju nije dokazalo da je počinio krivična dela koja su mu stavljena na teret.

U optužnici se navodi da je on u periodu od marta do juna 2016. u više navrata silovao ženu. Da bi je prisilio na seksualne odnose upućivao joj je pretnje smrću, a pretio je i da će ubiti članove njene porodice. U strahu, žena je nastavila da se viđa s njim, što je za posledicu imalo i njenu trudnoću, koja je prekinuta.

Inače, žrtva je radila kao konobarica u jednom kafiću u Doboju, gde je optuženi svakodnevno dolazio da pije kafu. Često je znao da ostane do završetka njene smene, nakon čega bi je napastvovao. U optužnici je navedeno da je u martu 2016. žrtvu uspeo da uvuče u automobil, nakon čega ju je silovao. Potom je raznim pretnjama prisilo da nastavi da se viđa s njim.

U tom periodu navodno se i svojim prijateljima hvalio da je u vezi sa "dobrom ribom", pa je žena od njemu bliskih ljudi počela da dobija poruke intimnog sadržaja. Nakon što više nije mogla da podnese pretnje i pritiske, odlučila je da se obrati policiji i prijavi celi slučaj. Telohranitelj je nedugo nakon toga uhapšen. Na predlog Tužilaštva sud mu je odredio pritvor, u kojem je proveo nekoliko meseci.

(NE)OSNOVANO U PRITVORU?


PRESUDA Okružnog suda u Doboju nije pravosnažna i obe strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu RS. Ukoliko se oslobađajuća presuda potvrdi, Cvijić će imati pravo da sve dane provedene u pritvoru naplati o trošku poreskih obveznika.