Cikotić američki ŠPIJUN?

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 06. 2020. u 07:50

Цикотић амерички ШПИЈУН?

Foto: Avaz

Republici Srpskoj nije prihvatljiv kandidat SDA za ministra bezbednosti BiH. Prema dokumentima "Vikiliksa", on je čovek SAD zadužen za jačanje NATO
NAKON što je SDA za novog ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH predložila Selma Cikotića, isplivali su mnogi negativni detalji iz njegove biografije. Cikotić je tako, prema dokumentima "Vikiliksa", američki čovek zadužen za jačanje NATO u BiH. Cikotić je optužen od Hrvata za ratni zločin u Bugojnu, ali nije procesuiran. Preko rodbine se dovodi u vezu i sa vehabijskim pokretom u BiH.


Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD, kaže da su se Bošnjaci politički zaigrali.


- Prvo su odlagali godinu dana formiranje Saveta ministara, a kada je trebalo da se završi prekršili su raniji dogovor o tome. Osporili su ministra koji predlaže RS i uveli tako novu praksu koja nije dobra, ali oni su to birali. Možda će ih stići nešto takvo slično - dodaje Dodik.


On kaže da ako je neko u stranoj službi, ne bi trebalo da bude ministar.


- Ali u Bosni je sve moguće. Sada sva imenovanja na nivou BiH treba staviti na dnevni red, jer bez toga neće moći da se razmatra imenovanje bilo kog ministra. Dok se ne reše prethodna već započeta i proceduralno završena imenovanja, kao što je direktor SIPA i RAK, koji pripadaju Srbima, nema ništa od drugih imenovanja. Tek kada se završe ta imenovanja mogu se razmatrati i ostala - izjavio je Dodik.


Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, kaže da je Selmo Cikotić, što je vidljivo u dokumentima "Vikiliksa", kao američki špijun prenosio netačne informacije američkom ambasadoru da vlasti Republike Srpske provode mere na otcepljenju od BiH.

- On treba da bude pod kontrolom bezbednosnog sektora, a ne na čelu istog - zaključuje Kojić.


Foto: RTRS


ISTRAGA O PRODAJI ORUŽJA


PROTIV Selme Cikotića se vodi istraga u Tužilaštvu BiH jer se sumnjiči da je Ministarstvo odbrane BiH, dok je on bio ministar, donelo odluku o prodaji viška naoružanja i municije hrvatskoj firmi "Skaut", čime je budžet BiH oštećen za 6.297.580 KM.

I pored istrage o prodaji oružja Cikotić je juče dobio zeleno svetlo od Centralne izborne komisije BiH da može biti ministar!


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije