POLA godine nakon što su se Duško Stojanović (46) i njegova dvojica sinova, desetogodišnji Dragan i godinu dana mlađi Dario, skućili, posetili smo njihov novi dom u naselju Šešlije, 19 kilometara udaljenom od Doboja. Priča o ovoj porodici privukla je pažnju javnosti kada je decu napustila majka, a brigu o njima preuzeo otac, koji nema jednu ruku i jedno oko. Nesrećnim slučajem je tokom rata aktivirao bombu i ostao teški invalid, ali mu je invalidnina ukinuta zbog samoranjavanja i od tada prima samo 90 maraka naknade za pomoć drugog lica.

Ratnog izbeglicu iz Gostovića kod Zavidovića smo zatekli ispred kuće, koju su kupili novcem iz budžetske rezerve Vlade RS i Grada Doboja, sa starijim sinom u pripremi ogreva za zimu, dok je mlađi obavljao druge lakše kućne poslove.

- Odlukom o sufinansiranju dodeljeno mi je 30.000 maraka, od čega je premijer Višković uplatio 20.000 za kuću kupljenu od čoveka koji živi u inostranstvu. Gradske vlasti još nisu doznačile svoj deo, a kako kuću treba temeljno renovirati, ta sredstva čekam kako bih promenio krov i omalterisao je spolja - rekao je Stojanović.

Za ovih šest meseci je ipak dosta uradio na unutrašnjem uređenju kuće, pa čak započeo i izgradnju pomoćnog objekta, u koji planira da smesti dva svoja konja, koji mu uz motornu pilu donose jedine prihode za prehranjivanje porodice.

- Od jula imam i dečji dodatak i 200 maraka od Centra za socijalni rad kao samohrani otac, ali je to nedovoljno za život. Dragan i Dario putuju u šest kilometara udaljenu školu u Majevac, trudim se da im obezbedim osnovno, ali se i oni trude da mi pomognu oko brige za konje i lakše poslove unutar i oko kuće - kaže požrtvovani otac.

U objektu koji je započeo Duško mašta da napravi i deo za tov teladi ili svinja, kako bi dečacima obezbedio prespektivu, da ne budu socijalni slučajevi i kako bi im dao nadu za pristojan život.

AMPUTIRCI

DVA paketa sa hranom, kao pomoć u saniranju posledica pandemije, porodici Stojanović uručio je Zoran Panić iz dobojske Organizacije amputiraca UDAS.

- Sredstva za nabavku obezbedio je ITF iz Slovenije i Republike Koreje. Nastojaćemo da Duška uključimo u program profesionalne rehabilitacije na nivou RS i pomognemo oko nabavke životinja za tov, za što nam se on obratio - kaže Panić.

ZAHVALAN DODIKU

ZA uređenje unutrašnjosti kuće i gradnju pomoćnog objekta, Stojanović kaže da je zahvalan srpskom članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku, koji mu je poslao 10.000 maraka kao ličnu pomoć, kada je čuo za priču o borbi ove porodice za normalan život.