SNSD traži od Ustavnog suda BiH da preispita odlaganje lokalnih izbora

Novosti online / S. M.

ponedeljak, 25. 05. 2020. u 12:56

СНСД тражи од Уставног суда БиХ да преиспита одлагање локалних избора

Luka Petrović / Foto D. Pozderović

Luka Petrović, generalni sekretar SNSD: Uputićemo zahtev Ustavnom sudu BIH za preispitivanje odluke CIK o pomeranju lokalnih izbora za novembar. Nije problem odlaganje, već nepoštovanje zakona

Generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Luka Petrović izjavio je da će ova stranka Ustavnom sudu BiH danas uputiti zahtev za preispitivanje odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH na osnovu koje su lokalni izbori pomereni za sredinu novembra. Petrović je naglasio da za ovu stranku nije problem prolongiranje izbora, već nepoštovanje zakona.

- Mogli su da odgode minimalno sedam, a maksimalno 30 dana. Pokrenućemo ocenu ustavnosti i zakonitosti poslednjeg akta CIK. Sigurno je da nije po zakonu, a u tom slučaju mogu i izbori da bude nepriznati, rekao je Petrović.

Petrović je naveo da je veliki strah u vrhu SDS i PDP, te da čine sve da odgode lokalne izbore i da koalicija sa SDA bude što stabilnija.

Generalni sekretar SNSD rekao je da očekuje da sudije uzmu zahtev što pre u rad, a ne da čekaju duži period.

– To mogu, ako žele, da završe i u narednih sedam dana. Kako budu radili, takva nam je i ova BiH, poručio je Petrović za Glassrpske.