INSPEKTORI Policijske uprave Doboj intezivno rade na rasvetljavanju slučaja pekare “Lugonjić” u Stanarima, iz čije je peći na plin, 2. maja, ekplodirala podmetnuta bomba! Ovo je na današnjoj pres konferenciji u Doboju novinarima saopštio Predrag Lazić, načelnik Sektora kriminalističke policije dobojske Policijske uprave.

- Do sada je ukupno saslušano 14 lica, obavljeno 20 informativnih razgovora sa građanima, a prikupljaju se određeni dokazi i pakuju za veštačenje - precizirao je Lazić.

On je dodao da je u jednu od etaža peći pekare bila najverovatnije postavljena ručna bomba, da je njenim aktiviranjem na postrojenju pričinjena materijalna šteta, te da niko od radnika nije povređen.

- Prema do sada utvrđenim činjenicama, na licu mesta izvršen je uviđaj i izuzeti su određeni tragovi kao dokazi-saopštio je Lazić.

Okružnit užilac okvalifikovao je ovo delo kao izazivanje opšte opasnosti.

Istražitelji imaju delikatan zadatak da otkriju počinioca ili počinioce, koji je upao u pekaru, u vreme kada nikog nije bilo od zaposlenih, ali i vanrednog stanja, policijskog časa i borbe protiv korona virusa, podmetne bombu u peć u nameri da je onesposobi i dovede u opasnost zaposlene.

Svedoci ove nesvakidašnje scene, kada su umesto pečenog hleba doživeli da iz peći grune podmetnuta bomba, bili su pekari Slaven Ćilić i Trivun Bilić.

- Nismo mogli ni sanjati da idemo na posao, da upalimo peć, kao što smo tog dana i uradili, a da nas na radnom mestu čeka i preti nam - bomba! Kada je grunulo, pomislili smo da je, možda, peć eksplodirala sama od sebe. Tek, nakon što se sve sleglo, a mi se povratili od detonacije, kada smo, uz popucalo staklo na peći, uočili gelere po testu i, potom, kašiku, bili smo svesni da smo meta bombe kašikare. Jasno je da je ovo i pokušaj ubistva - kažu za “Novosti” Ćilić i Bilić.

Ne samo ovi pekari nego i svi žitelji Stanara su, od 2. maja, u šoku i neverici da su geleri bombe prštali ovom varošicom, 25 godina od završetka rata. Tako se, 7. maja, u središtu ove mlade opštine okupilo više privrednika i meštana, u znak podrške zaposlenima u pekari i njenim vlasnicima, sa zahtevom da se što pre otkriju i pravdi privedu “bombaši”.

PRETNjE

VLASNICI pekare, Snježana i Goran Lugonjić, više od 25 godina rade u Austriji, a ubrzo po osnivanju opštine Stanari, odlučili su da u razvoju rodnog kraja, uz svakoliku pomoć, daju doprinos i podizanjem pekare, uz zaposlenje više radnika. Lugonjići su nam potvrdili da su, pred svedocima, i ranije bili izloženi telefonskim pretnjama “da će biti pobijeni, zajedno sa decom, da će im u plamenu nestati imovina, kao i da su im u četiri navrata oštećena dostavna vozila”. Sve je prijavljeno policji, ali oni koji su pretili i atakovali nikada nisu otkriveni, ni kažnjeni.

- Nadali smo se da je to stvar prošlosti, ali ovo sa bombom je prevršilo svaku meru. Nadamo se I zahtevamo da istražitelji razmotaju klupko tih zlodela, u opštem interesu i miru u Stanarima - poručuju Lugonjići iz Austrije.