Bošnjaci pretili ubistvom srpskim đacima u Srebrenici: Ministarstvo prosvete i kulture zahteva da se preduzmu mere kako bi se utvrdila odgovornost

D.L./Novosti online

27. 02. 2020. u 17:01

Бошњаци претили убиством српским ђацима у Сребреници: Министарство просвете и културе захтева дa се предузму мере како би се утврдила одговорност

Foto: Instagram

Roditelji učenika srpske nacionalnosti u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici su odlučili da, posle pretnji, njihova deca bojkotuju nastavu

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske pozvalo je nadležne da preduzmu sve potrebne mere kako bi se što pre utvrdila odgovornost lica koja su komentarima na društvenim mrežama i pojedinim medijima pretila učenicima srpske nacionalnosti iz Prve osnovne škole u Srebrenici.


Iz Ministarstva poručuju da će zaštititi svakog učenika u Srebrenici i neće dozvoliti da budu predmet političkih zloupotreba.


"Osuđujući svaki vid medijske i političke manipulacije koja ugrožava bezbednost učenika, Ministarstvo prosvete i kulture poziva rukovodstvo opštine Srebrenica, Prvu osnovnu školu, kao i sve građane ove opštine da zajedno rade na stvaranju boljih uslova za obrazovanje i zdravo odrastanje sve dece u Srebrenici", saopšteno je iz Ministarstva prosvete i kulture.


U saopštenju se podseća da je pre dva dana održan sastanak predstavnika Ministarstva sa načelnikom opštine Mladenom Grujičićem, predsednikom Skupštine opštine Nedibom Smajićem, vršiocem dužnosti direktora Prve osnovne škole Dragim Jovanovićem i predsednikom Saveta roditelja Mirnesom Zahirovićem, na kojem je usaglašen niz mera koje treba da doprinesu stvaranju bezbednog okruženja, boljoj komunikaciji i međusobnom razumevanju u Srebrenici.

Tom prilikom zaključeno je da će Ministarstvo prosvete i kulture zajedno sa lokalnom zajednicom i Prvom osnovnom školom učiniti sve da zaštiti svakog učenika od bilo kakvog oblika diskriminacije.

Na zahtev roditelja učenika srpske nacionalnosti usaglašeno je da se u Savet roditelja iz svakog razreda bira po jedan roditelj iz reda Srba i Bošnjaka.


Nije udovoljeno naknadnom zahtevu roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti da se uvede nacionalna grupa predmeta u centralnoj školi od prvog do petog razreda jer to nije u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.


Nije udovoljeno ni zahtevu da se uklone iz hola Prve osnovne škole umetničke slike sa likom Petra Petrovića Njegoša i Vuka Karadžića jer je reč o istorijskim ličnostima koje se izučavaju u nastavi, a ne o uvredljivom sadržaju.


Na sastanku je istaknuto da se Školski odbor bira i odlučuje u skladu sa Pravilnikom o radu i postupku izbora i razrešenja njegovih članova i da ga čine četiri predstavnika Srba i tri predstavnika Bošnjaka.


PROČITAJTE JOŠ: Odbornik u Srebrenici poziva građane da KOLjU SRPSKU DECU jer su se slikala u narodnoj nošnji: Bošnjaci se okupili ispred škole, roditelji u strahu (VIDEO)


Usaglašeno je da, osim školske slave koja se obeležava 27. januara, Prva osnovna škola ubuduće obeležava i Dan škole, kao što to čini veliki broj škola u Srpskoj, podseća se u saopštenju.

Učenici srpske nacionalnosti jutros nisu došli na nastavu u Prvu osnovnu školu u Srebrenici, u skladu sa zaključcima sastanka roditelja srpske dece, potvrdili su Srni članovi Saveta roditelja u ovoj školi.


Roditelji učenika srpske nacionalnosti u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici sinoć su odlučili da od danas njihova deca bojkotuju nastavu jer je, kako su ocenili, Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske ignorisalo njihove zahteve na sastanku u vezi sa problemima u ovoj školi, održanom pre dva dana u Banjaluci.

Oni su nezadovoljni što na sastanak sa resornim ministrom Natalijom Trivić nije pozvan i predstavnik roditelja srpske dece da iznese njihove stavove, nego su samo razmatrani bošnjački zahtevi, kojima je, kako navode, većinom udovoljeno.


Fotografija grupe srpskih učenika iz Srebrenice obučenih u tradicionalne srpske narodne nošnje sa uzdignuta tri prsta, u čijoj pozadini je srpska trobojka i natpis "braća četnici" ranije je objavljena je na društvenoj mreži "Instagram" na profilu jednog od učenika osnovne škole u Srebrenici.


Predstavnici srpskih političkih partija i udruženja proisteklih iz rata i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić osudili su svaki vid napada na učenike i zloupotrebu dece u političke svrhe povodom bošnjačke hajke na srpsku decu putem društvenih mreža i nekih medija koji su ih nazvali fašistima zbog obeležavanja školske slave Svetog Save, ocenivši i da je "neprihvatljivo je uvlačiti školu u nešto što se nije ni desilo u njenim prostorijama.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nihad

28.02.2020. 07:15

Nemam nista protiv sto se djeca slikaju u narodnoj nosnji jer i treba da drze do svoje tradicije i kulture.Medjutim kad se vec spimunje zloupotreba djece u politicke svrhe zar natpis braca cetnici nije isto tako zloupotreba ove djece.Mislim da se u ovakvum sredunama svi trebaju uzdrzavat od postupaka kohi mogu vrijedjatu one druge