Veliki TURISTIČKI POTENCIJALI opštine Jezero, Šipovo i Jajce (FOTO)

Novosti Online / D.L.

24. 02. 2020. u 16:39

Велики ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ општине Језеро, Шипово и Јајце (ФОТО)
Opštine Jezero, Jajce i Šipovo povezuje reka Pliva koja predstavlja mali raj na zemlji za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja
Opštine Jezero, Jajce i Šipovo povezuje reka Pliva koja predstavlja mali raj na zemlji za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja.

- Opštine Jezero, Jajce i Šipovo mogu mnogo da ponude u zajedničkom razvoju turizma za šta su potrebni marketing, infrastruktura i strategija, rekla je ambasador Austrije u BiH Ulrike Hartman.

Hartmanova je danas posetila opštinu Jezero i sa načelnikom Snežanom Ružičić razgovarala o turističkoj saradnji lokalnih zajednica.

- Veliko bogatstvo ovog kraja su jezero, planina i vrelo Plive.

Potrebni su im marketing i infrastruktura, ali sa zajedničkom saradnjom i dobrom strategijom postoji veliki potencijal za ove prostore, rekla je Hartmanova novinarima.

Ružičićeva je potvrdila da su opštine Šipovo, Jezero i Jajce jedna celina kada je reč o projektima turizma i ekologije.

- Ove opštine povezuje reka Pliva koja mora da bude čista i plovna. Možda u budućoj saradnji obnovimo spomenike austrougarske kulture ili radimo na turističkim potencijalima kao što je uskotračna pruga između ovih opština, navela je Ružičićeva.

Šipovo

Ona je dodala da ove opštine imaju mnogo zajedničkih tema, te da za projekte mogu zajedno aplicirati prema evropskim i drugim fondovima.

Pročitajte još: O turizmu Republike Srpske na sajmu u Briselu

Hartmanova je danas razgovarala i sa članicama Udruženja žena "Jezerka", a obišla je i Ambulantu porodične medicine Jezero, objekat Železničke stanice iz austrougarskog perioda, kao i nekoliko lokaliteta, ostataka iz vremena austrougarske.

Jajce

PLIVA

U zapadnom delu opštine Šipovo 8,5 km od centra na nadmorskoj visini od 481m izviru tri vrela koja čine reku Plivu. Obilje vode koja tiho i bešumno izvire iz krečnjačkih njedara, naglo povećava brzinu i postaje bučna i penušava, a potom u dolini Pljeve se smiruje i postaje tiha reka. Ujedinjeni izvori grade reku Plivu koja se u mestu Jajce uleva u reku Vrbas čineći veličanstveni vodopad visine 30 metara.Pliva, reka izuzetne bistrine, specifične boje, kao i raskošnog bogatstva, predstavlja mali raj na zemlji za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije