VETERINARSKA inspekcija pojačaće u narednom periodu kontrolu odlaganja leševa životinja, a kazna za sve koji ih budu bacali u reke ili druge vodene tokove i odvode, omogućavajući na taj način širenje zaraze, iznosiće do 3.000 KM, saopšteno je "Novostima" u Odeljenju za inspekcijske poslove Grada Bijeljina.

-Bačeni leš, delovi trupa ili organa životinje predstavljaju potencijalni izvor zaraze za okolinu - izjavio je načelnik gradskog Odeljenja za inspekcijske poslove Boban Jovičević. - Osim u vodene tokove, zabranjeno je da budu bačeni na otvorenom prostoru, na putevima, u šumama i na drugim mestima. Vlasnici životinja, na osnovu Zakona o veterinarstvu, dužni su da prijave uginuće životinja zoohigijeničarskoj službi i da se pridržavaju uputstava u vezi sa odlaganjem leševa, kao i da o uginuću životinje obaveste Veterinarsku inspekciju.

Pročitajte još - Leševi svinja sa deponije prerađeni u šunku i slaninu, meso prodavano na crno, šnicle i na trpezi?!

Jovičević kaže da su vlasnici u obavezi da, ukoliko sumnjaju da je životinja uginula od zarazne bolesti, o tome obaveste ovlašćenu veterinarsku organizaciju koja će uzeti patološki materijal i poslati ga na ispitivanje radi ustanovljavanja uzroka uginuća.

- Zoohigijenska služba je dužna da, kada je to potrebno, obezbedi prevoz leša sa mesta uginuća do mesta za pregled leševa ili za sakupljanje, preradu ili uništenje, kao i da obezbedi dezinfekciju mesta uginuća, vozila i opreme. Ovo je od naročitog značaja sa aspekta suzbijanja bolesti koje se sa životinje, odnosno leša, mogu preneti na čoveka ili na druge životinje - istakao je Jovičević.

Kontrole će biti uvedene i u dane vikenda.

KAZNE

UKOLIKO odgovorna osoba ne ispoštuju te odredbe Zakona o veterinarstvu, predviđene su novčane kazne u iznosu od 1.000 do 3.000 KM za privredno društvo ili drugo pravno lice, od 300 do 900 KM za odgovorno lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu, od 1.000 do 3.000 KM za preduzetnike, odnosno od 500 do 1.500 KM za pojedince.