Globalna potražnja za IT stručnjacima – kako ih zadržati

29. 01. 2020. u 09:00

Глобална потражња за ИТ стручњацима – како их задржати
Oglasi za IT poslove su u vrhu brojnosti, što potvrđuje i lista 10 najtraženijih zanimanja iz svih oblasti
IT industrija zbog konstantnog razvoja ima veliku potrebu za kvalitetnim programerima. Nedostatak stručnjaka iz ove oblasti globalni je problem. Stoga nije pogrešno reći da se posao programera veoma cijeni i to i na domaćem tržištu.


Oglasi za IT poslove su u vrhu brojnosti, što potvrđuje i lista 10 najtraženijih zanimanja iz svih oblasti na kojoj visoka mjesta zauzimaju zanimanja kao što su: softver developer, programer, IT konsultant i IT analitičar.

Da je domaći, IT sektor konkurentan u svjetskim okvirima govori potražnja za našim stručnjacima, softverskim rješenjima, ali i činjenica da se u Banja Luci radi IT razvoj za velike svjetske informacione kompanije.

Stefan Krneta, osnivač domaće IT firme „Dwelt“ ističe da je za još više uspjeha u evropskim i svjetskim digitalnim okvirima, neophodan razvoj vlastitih softverskih proizvoda. U ovom segmentu, smatra Krneta „Dwelt“ je poprilično usamljen, ali i u globalnim razmjerima uspješan.

„S obzirom da su respektabilne evropske kompanije izrazile interes za naše softverske proizvode smatramo se konkurentnima, a u to smo se uvjerili i na „Utility week-u“ u Parizu krajem prošle godine, gdje su ne samo iskazani interesi za naš softverski proizvod, Platformu X već i ostvareni kontakti. Razlog tome je što radimo na najnovijim tehnologijama iz oblasti razvoja softvera i sistema za upravljanje bazama podataka, a svi naši proizvodi usklađeni su sa najnovijim naučnim istraživanjima u oblasti softverskog inženjerstva“, kaže Krneta.

Krneta: Ja sam lično zagovornik visokih plata. Uvijek nastojim da smo po visini plata u top 3 na tržištu. Vrhunski radnici moraju da budu vrhunski plaćeni i to je vrlo jasno.

S obzirom da vodi kompaniju u industriji sa najvećom fluktuacijom zaposlenih zanimalo nas je koje uslove rada nudi svojim stručnjacima. „Ja sam lično zagovornik visokih plata. Uvijek nastojim da smo po visini plata u top 3 na tržištu. Vrhunski radnici moraju da budu vrhunski plaćeni i to je vrlo jasno. Ako želimo da privučemo kvalitetne IT stručnjake, visina plate u Banja Luci mora da bude jednaka visini plate u Minhenu, Beču ili nekom drugom velikom evropskom gradu korigovana za iznos nižih troškova u Banja Luci,“ odgovara Krneta. Ipak čvrsto vjeruje da je kvalitetan odnos unutar tima jedan od ključnih faktora, te da je unutar firme neophodno stvoriti sistem u kojem svaki zaposleni daje svoj maksimum i na taj način stvoriti najbolje ljude za kompaniju.Uvjerio se u to na početku saradnje Goran Marinković koji u Dweltu obavlja praksu i čiji je stipendista: „Ekipa je jako dobra, što nije slučajnost. Kada sam dolazio u firmu, prva stvar koju su provjeravali je da li ću se uklopiti u njihov, sada već, naš tim. Trenutno sam stipendista i slobodno mogu reći da je stipendija i više nego pristojna. Svakako da mi je najveći benefit to što je sve zasnovano na bazi dogovora i dobrog radnog okruženja.“ Da je uz dobar prihod i fleksibilnost, od velikog značaja radni tim saradnika potvrdio nam je i Stanoje Ivanović „Moji potencijali se najbolje mogu ispoljiti kada radim sa maksimalnim uvažavanjem i slobodom uz minimalni pritisak. Moj poslodavac to odlično zna i time se vodi.“

„Ako želimo praviti stabilan softver i baviti se ozbiljnim projektima, moramo pratiti nove tehnologije, što i radimo, a to mi puno znači," kaže mladi programer Goran.

Uspjeh ovog tima kao i drugih vrhunskih u IT sektoru, koje privlače tehnički izazovi, jeste prilika da rade sa najsavremenijim, najkvalitetnijim tehnologijama i da učestvuju u važnim projektima. Programeri Dwelta kažu da su im te mogućnosti dostupne, te bitne za njihovo daljnje usavršavanje, bez kojeg, svjesni su nema kvalitetnog IT stručnjaka, ni kvalitetnih softverskih rješenja. „Projekti na kojima ja radim, u okviru našeg softverskog proizvoda, Platforma X, su od velikog značaja zbog toga što ceo proces u energetskom sektoru podižu na mnogo viši nivo. Moj pristup radu je Teslijanski, što znači da kroz svoj rad težim za kolektivnim doprinosom.“ kaže Ivanović. „Ako želimo praviti stabilan softver i baviti se ozbiljnim projektima, moramo pratiti nove tehnologije, što i radimo, a kao mladom programeru to mi puno znači,“ zaključuje Marinković. On kaže da je već dobijao poslovne ponude iz inostranstva, ali i da ih je odbio zbog dobrih primanja, vrhunskih uslova rada, kvalitete života i činjenice da još ima ovdje od koga učiti.

Od početka rada kompanije 2015. godine do danas, Dwelt nije napustio nijedan radnik, a „uvezli“ su dva programera iz Srbije. U Dweltu rade doktori nauka i doktoranti iz oblasti informacionih sistema i vještačke ineteligencije na Univerzitetima u Novom Sadu i Beogradu. Smatraju da je to od ključne važnosti za podsticanje naučnih istraživanja u IT oblasti, primjene naučnih dostignuća u praksi, te konkuretnosti naših domaćih softverskih proizvoda na stranom tržištu. Vlastiti softverski proizvod može da donese suštinske promjene u ekonomiji naše zemlje bitne za ostanak mladih, smatraju u ovoj IT kompaniji koja ima potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a spemni su za saradnju i sa drugim fakultetima.Čine se da su u Dwelt-u našli uspješnu formulu da zadrže stručnjake na domaćem terenu, obezbjedivši im vrhunske uslove rada, timsku saradnju, razumjevanje, visoke prihode, mogućnost tehnološkog usavršavanja, te rada na svjetski priznatim softverskim proizvodima. O važnosti ove formule najbolje govori podatak jedne BH studije prema kojoj odlazak jednog senior software developera iz BiH uzrokuje direktnu i indirektnu štetu od 4 miliona KM.

(PR)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bole

29.01.2020. 10:36

Ako problem postoji zašto nema nikakve volje po srpskim firmama da se to reši? Kandidate koji izraze interesovanje za kompaniju pozovu a zatim vređaju na intervjuu, svi traže seniore koji bi radili na juniorskim pozicijama za platu praktikanta, menadžment je uvek po pravilu neškolovan, firme koriste crne liste za kandidate koji odbiju loše ponude, a HR menadžerke koje rade za 5x manju platu od prosečnog programera nisu u stanju da prikriju nezadovoljstvo pa zbog toga rasteruju najbolje talente.

Sale

29.01.2020. 13:36

@ Bole - Nemoj tako mili, nije lepo da sevaš po svima ako si nezadovoljan, ako imaš znanje ne vidim šta je problem, ja ću prvi da te zaposlim, dođi na intervju i probni rad, pokaži šta znaš - tobogan je vaš...

Marija

30.01.2020. 17:25

@ Bole - Sale jel mozete molim Vas da postavite link ka sajtu Vase kompanije sa ponudom poslova. Ucila sam Python, C# i C i jako mi je tesko da nadjem bilo sta za pocetak. Na poslednjem intervju su mi potpuno otvoreno kazali da sam najbolja mediju kandidatima ali da su morali da "dovuku stolice za neznalice sa bootcamp kursa jer svi imaju neke veze po firmi." Unapred hvala.