Tužna sudbina nekadašnjeg derventskog giganta: Otvoren stečaj u Unisu

N. ĐURIĆ

sreda, 18. 12. 2019. u 06:00

Тужна судбина некадашњег дервентског гиганта: Отворен стечај у Унису

Jedan od protesta radnika "Unisa" Foto N. Đurić

Rukovodstvo fabrike, ima rok osam dana da se žali, međutim žalba ne odlaže izvršenje

OTVOREN je stečaj u Fabrici cevi "Unis" u Derventi, a rešenje Okružnog privrednog suda u Doboju već je preuzeo predstečajni, a sada i definitivno stečajni upravnik Lazo Đurđević.

On ističe da druga strana, tačnije rukovodstvo fabrike, ima rok osam dana da se žali, međutim žalba ne odlaže izvršenje.

Radosava Milaković, predsednica sindikata "Unisa", kaže da je apsurdno radovanje radnika da im firma ide u stečaj, ali da je to jedina kakva-takva slamka spasa.

Pročitajte još - "Unis" na korak od stečaja!

- Dospeli smo na te grane da nam je stečaj jedina uzdanica da, ipak, dobijemo neku od svojih više od 30 neisplaćenih plata, da nam se poveže više od sedam godina nepovezanog staža. Očekujemo učešće i pomoć Vlade RS kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika - kaže Milakovićeva.

Zahtev za stečaj početkom godine podnela je banjalučka Nova banka, kao poverilac tog preduzeća. Nezvanično, dug "Unisa" se procenjuje na čak pola milijarde maraka.

ČESTI PROTESTI

RADNICI su godinama često protestovali i zahtevali od istražnih organa i vlasti RS da se spreči pljačka i slom nekada izvozne uzdanice BiH. Policija je početkom godine podnela tužilaštvu prijavu protiv bivšeg generalnog direktora Mileta Grujevskog, za proneveru 3,5 miliona KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije