OKRUŽNI privredni sud u Doboju doneo je rešenje o pokretanju prethodnog postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka nad derventskom Fabrikom cevi "Unis", na predlog Nove banke Banjaluka. Za stečaj se, inače, zalažu i radnici tog nekadašnjeg giganta, koji su u generalnom štrajku još od oktobra prošle godine, u nadi da će u stečajnom postupku uspeti da dođu do 24 neisplaćenih plata i gotovo sedam godina doprinosa.

Istovremeno, osam očajnih "unisaša", zbog toga što im je onemogućen odlazak u penziju, već 20 dana svakodnevno protestvuju na ulazu u fabriku. Oni ne dozvoljavaju da se iz fabrike izveze ni kilogram od preostalih 500 tona trake.

Dobojski sud treba da utvrdi da li preduzeće ima veća dugovanja od kapitala i jesu li računi blokirani duže od 60 dana, što su neki od preduslova za pokretanje stečajnog postupka.

Pročitajte još - CRNI DANI U "UNIS": Tuže i prete protestima

Predsednica sindikata "Unisa" Radoslava Milaković kaže, za "Novosti", da radnici iščekuju dolazak, odlukom suda, privremenog stečajnog upravnika Laze Đurđevića iz Šamca. Ubeđeni su da je sumorna stvarnost kristalno jasna i da će stečaj biti otvoren za nekoliko meseci.

PREKIPELO IM! OJAĐENI radnici kažu da su dodatno ogorčeni izjavama većinskog vlasnika "Unisa" Gorana Tomića, koji je krivicu za pokretanje stečajnog postupka svalio na banku i radnike, pošto je rukovodstvo bilo navodno na pragu realizacije milionskog projekta sa ruskim "Magnetogorskom". - Prekipelo nam je da za džabe radimo. "Unisu" je godinama blokiran račun, a "Beomet" i druge sestrinske firme ubiru pare za svoj račun - kaže Radoslava Milaković.

- Računi preduzeća blokirani su godinama i, nažalost, "Unis" je već odavno ispunio sve uslove za stečaj. Ni "terapija", zvana restrukturiranje preduzeća, nije dale nikakve efekte. Uprkos tome što je to sud naložio, radnicima nije isplaćena ni marka od 24 zaostale plate i višegodišnjih doprinosa. Banjalučka banka koja je dostavila zahtev za stečaj ima svoja potraživanja, kao i mi. To je neosporno i stečaj je jedina šansa, pre nego što rukovodstvo isisa i poslednju paru iz gotovo očerupane fabrike - kaže Milakovićeva.

Osiromašeni radnici tvrde da je aktuelno rukovodstvo sa direktorom Dušanom Živkovićem i Goranom Tomićem, većinskim vlasnikom, nastavilo praksu čerupanja i pljačke fabrike starog rukovodstva sa bivšim generalnim direktorom Miletom Grujevskim, protiv kojeg je policija tužilaštvu podnela prijavu za proneveru 3,5 miliona KM.

Kažu da su o svemu obavestili i da očekuju reakciju od Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, kao i od ostalih zvaničnika i istražnih institucija Srpske.


SESTRINSKE FIRME

NI novo rukovodstvo ne isplaćuje plate i posluje preko sestrinskih firmi. Dok smo mi u štrajku, oni su u fabrici angažovali pet radnika iz tih firmi za plasman cevi i traka. Rukovodstvo je tako u februaru i martu izvezlo 300 tona cevi, a da od toga nismo imali ni marku koristi, ističu radnici.