Bez dozvole omogućio gledanje serija: Bezočno kršio autorska prava, pa mu je oduzeta oprema

O. M.

17. 12. 2019. u 12:44

Policija je oduzela veći broj računara i druge opreme koju je osumnjičeni Amar M. iz Bijeljine koristio za nedozvoljeno korišćenje autorksih prava i naneo „Junajted medija grupi“ štetu od 450.000 evra

Без дозволе омогућио гледање серија: Безочно кршио ауторска права, па му је одузета опрема

Ilustracija / AP Photo/Pavel Golovkin

ISTRAŽITELJI MUP RS u akciji "Plagijat" pretresli su stan Amara Muslija (22) iz Bijeljine, osumnjičenog za nedozvoljeno korišćenje autorskih prava kojima je "Junajted medija grupa", jedna od vodećih "pej TV" platformi na Balkanu, oštećena za 450.000 evra.

Akciju su, po naredbi Suda BiH, sproveli inspektori Odeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP RS, s ciljem prikupljanja dokaza o internetskoj pirateriji.

- Pretresen je stan A. M. i tom prilikom pronađeni su i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim delom, a radi se o više računara, laptopa, USB stikova - otkriva portparolka MUP RS Mirna Miljanović.

Prema njenim rečima, osumnjičeni nije lišen slobode, ali će protiv njega biti podnet izveštaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je počinio krivično delo nedozvoljeno korišćenje autorskih prava.

- Delo je počinjeno u periodu od decembra 2017. godine do danas, kojim je "Junajted medija grupa" oštećena za iznos od 450.000 evra - istakla je Miljanovićeva.

Nezvanično saznajemo da je istraga pokrenuta nakon što su u "Junajted medija grupi" uočili da je veliki broj popularnih televizijskih serija, na koje polažu prava, potpuno besplatno postao dostupan na više veb-sajtova i drugih platformi. Ubrzo je utvrđeno da iza toga stoji osumnjičeni Amar Musli.

- Delo je izvršeno tako što je osumnjičeni preko više internet-stranica omogućio pristup sadržajima televizijskih serija "Ubice mog oca", "Konak kod Himlije", "Žigosani u reketu", "Na granici", "Kad susjedi polude", "Kud puklo da puklo", "Samo ti pričaj", "Ujka - novi horizonti" koje su zaštićene autorskim pravima - navodi izvor blizak istrazi.

On kaže da je osumnjičeni na taj način omogućio pristup računarima, smart telefonima, televizorima i odgovarajućim set boks uređajima sadržajima i autorskim delima za koje nije imao potpisane ugovore, ni dozvolu vlasnika autorskih prava, odnosno "Junajted medija grupe".

PRIJAVA ZLOUPOTREBA

U MUP RS saznajemo da im je celi slučaj prijavio poznati glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić koji im se obratio dopisom. Čim je dopis zaprimljen sve je detaljno provereno, a potom se krenulo u pretres osumnjičenog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije