VISOKI predstavnik u BiH Valentin Incko najavio je da se sprema zakon o zabrani negiranja genocida, a taj propis, kako je otkrio, ako treba, proguraće i korišćenjem "bonskih ovlašćenja". To znači da bi propis mogao da nametne ako ga ne usvoje institucije i uprkos žestokom otporu Banjaluke.

Prema nezvaničnim informacijama, Incko se sprema da ovaj plan sprovede uoči obeležavanja 25-godišnjice zločina u Srebrenici. On je u intervjuu za BHRT rekao da se dešavaju neke stvari koje više nisu podnošljive:

- Sve više država smatra da bi trebalo opet koristiti "bonska ovlašćenja". Nikad nisam imao podrške za to kao sada. Radi se na zakonu o zabrani negiranja genocida, koji bi, ukoliko ga ne donese Parlament BiH, mogao biti nametnut. Sačekaću nekoliko nedelja, a u međuvremenu, ljudi u mom pravnom odeljenju radiće na nekim elementima tog zakona. Mislim da je kulturološki, moralni i etički imperativ da se nešto takvo uradi, i BiH bi tada bila kao i druge zemlje koje kažnjavaju negiranje Holokausta.

Pročitajte još: Zelenski odgovorio Putinu: U Donbasu se neće desiti Srebrenica, mi poštujemo svoje građane

Pretnju "bonskim ovlašćenjima" su u Republici Srpskoj nazvali kriminalnim aktivnostima, suprotnim međunarodnom pravu i Dejtonskom sporazumu.

- Ako se tragična dešavanja u Srebrenici, i to samo nad jednim narodom, moraju braniti zakonima, postavlja se pitanje kakva je to onda istina i da li bi slična avantura prošla, recimo, u Austriji, ili bilo kojoj demokratskoj zemlji Evrope - izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

On kaže da potezi koje planira OHR predstavljaju najavu uvođenja verbalnog delikta, kao i primenu antidejtonskih i protivzakonitih pritisaka:

- Da je Incko zaista dobronameran, to je dosad mogao da pokaže. Imao je toliko godina na raspolaganju da, na primer, inicira ekspertizu dešavanja na području Srebrenice od 1992. do 1995, koja bi na nepristrasan i na činjenicama zasnovan način odgovorila na pitanje šta se tamo dešavalo. Uvođenje verbalnog delikta, pa još pravnim nasiljem, sigurno nije u duhu evropskih vrednosti i dostignuća o kojima Incko voli da govori.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković poručio je da ne želi da se bavi Inckom, ali je zaključio da je očigledno međunarodna zajednica frustrirana prisustvom Rusije u Savetu za sprovođenje mira u BiH (PIK).


ZELENSKI: NEĆE BITI DRUGE SREBRENICE

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je, odgovarajući na stav ruskog predsednika Vladimira Putina da se u Donbasu može dogoditi "druga Srebrenica" ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom sa Rusijom, da se to neće dogoditi jer je Ukrajina drugačija zemlja, koja poštuje svoje građane:

- Mi smo drugačiji ljudi, slobodni, demokratski. Shvatamo da tamo žive Ukrajinci. I poštujemo građane Ukrajine. Neće biti nikakvog masakra. Mi smo drugačija vlada. Za nas je najbitniji ljudski život.