Zelenski odgovorio Putinu: U Donbasu se neće desiti Srebrenica, mi poštujemo svoje građane

Tanjug

13. 12. 2019. u 07:42

Зеленски одговорио Путину: У Донбасу се неће десити Сребреница, ми поштујемо своје грађане

Vladimir Zelenski APPhoto Charles Platiau

Predsednik Ukrajine odgovorio na izjavu Vladimira Putina o potencijalnom scenariju ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom sa Rusijom
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se u Donbasu neće desiti Srebrenica, jer je Ukrajina "drugačija zemlja koja poštuje svoje građane".

„Mi smo drugačiji ljudi, slobodni, demokratski. Shvatamo da tamo žive Ukrajinci. I mi poštujemo građane Ukrajine... Neće biti nikakvog masakra... Mi smo drugačija vlada. Za nas je najbitniji ljudski život. Stoga, ne vidim takve zaključke", istakao je Zelenski u intervjuu za televiziju „1+1".

Pročitajte još: Za sve je kriv Zelenski ili markentiški trik? Rusi povukli satiričnu seriju zbog šale o Putinu

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi u Donbasu mogla da se dogodi druga Srebrenica ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom sa Rusijom, a da pre toga ne osigura zaštitu građana Donbasa, preneo je Sputnjik.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra takođe da se neke tačke Minskog sporazuma mogu promeniti, a posebno one koje se odnose na graničnu kontrolu.

„Prošle su četiri godine od Minska. Sve se menja u našem životu. I mi shvatamo da nismo mi, kao administracija, potpisali Minsk, ali smo mi, kao vlada, dužni da ispunimo uslove na koje je vlada tada pristala", rekao je Zelenski.

On je dodao da je, ipak, siguran da neke stvari mogu da budu promenjene.

"Neke stvari ćemo promeniti, jer upravo predaja ukrajinske državne granice pod našu kontrolu posle izbora - to definitivno nije naš stav", istakao je ukrajinski predsednik.

Ranije je zvanični predstavnik Kijeva Aleksej Reznjikov izjavio da će Ukrajina do sledecg „normandijskog" samita pripremiti amandmane na Minske sporazume o rešavanju situacije u Donbasu. Predstavnik Rusije u Minskoj kontakt-grupi Boris Grizlov nazvao je to provokacijom koja može da iskomplikuje situaciju. Putin je na samitu u Parizu naveo da Minsk ne može da se prepravlja: sve tačke su povezane i sve se može izgubiti.

Zelenski je na „normandijskom samitu" u Parizu izjavio da insistira na tome da se ukrajinskoj vojci preda kontrola granice sa Rusijom pre održavanja izbora u Donbasu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je da je sporazumima iz Minska prvo predviđeno održavanje izbora, a zatim odluka o granici.

Zelenski je, takođe, rekao da je na sastanku sa ruskim liderom u Parizu shvatio da je počeo dijalog i da strane mogu da se dogovaraju o rešavanju situacije u Donbasu.

"Jasno sam shvatio da smo započeli dijalog, da možemo da se dogovaramo. To neće biti brzo, ali će biti", rekao je Zelenski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Prellee

13.12.2019. 10:26

Zato vam i vjeruju samo preko nišana.Nije prvi put da Ruse toliko "poštujete".Toliko ih poštujete da ste im htjeli i maternji jezik da zabranite.

električar

13.12.2019. 13:22

Šta ovaj Zelenski zna o Srebrnici ? Samo da nešto kaže, a nije važno šta !!!

vladimir

13.12.2019. 18:02

U Srebrenici se nije desila "srebrenica" /genocid/ već žrtve u klasičnom vojnom sukobu, za koju je kriva muslimanska strana ali pošto je zloupotrebljavate - kako ZAPAD kaže, a vi ga slušate, Putin vam je i odgovorio da bi lakše "razumeli"! Ako ste razumeli, jer u Donbasu žive Rusi, a vi ne pokazujete baš neko razumevanje za njih /tradicionalno/, Rusija ima snage da zaštiti svoj narod!