Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) najoštrije je osudio i poručio da su zgroženi teškim optužbama i pretnjama koje je Stranka demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića, iznela na račun Emira Kusturice i Petera Handkea, velikih umetnika, profesionalaca, patriota i humanista.


U saopštenju SNSD dostaljenom medijima se podseća da je Kusturica pozvan od svog dugogodišnjeg prijatelja Handkea da prisustvuje dodeli najveće svetske književne nagrade, Nobelove nagrade, i njegov boravak u Stokholmu je podrška i priznanje prijatelju i velikanu pisane reči.


Povodom gnusnih optužbi i uvreda koje je SDA uputila na račun ovih velikih umetnika, iz SNSD-a naglašavaju da civilizovan svet poštuje umetnost i kulturu, te da bi bilo kranje vreme da pojedine političke partije prestanu sa ovakvom isključivom retorikom.


"Humanost, istina i pravda su vrline dvojice svetskih veličina, umetnika i humanista - Emira Kusturice i Petera Handkea, a ne političkog Sarajeva, odnosno SDA, čija je verzija istine prokazana kao jednostrana, odnosno nije u činjeničnom i dogođenom već u njihovom tumačenju dogođenog, koju bi čak da nametnu kao univerzalnu istinu celom svetu", navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ: Handke proglašen nepoželjnom osobom u Sarajevu


Ako su bezočni napadi na Kusturicu, kao nekada na Ivu Andrića, Mešu Selimovića i mnoge druge, pa sada i na Handkea takvi kakvim ih opisuje SDA, naglašavaju iz SNSD-a, onda je celi svet slep i nemoralan dok ih je uvrstio u svetske umetničke veličine.


U saopštenju se konstatuje da oni koji prebrojavaju Kusturičina krvna zrnca i komentarišu njegovo versko uverenje, najbolje govori, ko su i šta su.


"Zgroženi smo vokabularom koji koristi SDA i pojedinci iz političkog Sarajeva na račun ovih svetskih umetnika, naših savremenika. Umesto da budemo počastvovani da jedan umetnik kao što je Emir Kusturica živi, radi i stvara na našim prostorima, očigledno da neki ne mogu da podnesu njegov uspeh i ne sve načine pokušavaju da omalovaže njegov rad i talenat, pa čak se obrušavaju na njega grubim uvredama i pretnjama", ističe se u saopštenju SNSD. Iz SNSD-a navode da iza Kusturice, dobitnika niza značajnih filmskih priznanja, ordena, odlikovanja lidera iz celog sveta, stoji njegov rad, pozitivna ambicija i energija da radi i stvara, te da je to sve što on želi.