Akcija Madagaskar: Holanđanin uhapšen zvog šverca droge

O. MATAVULj

09. 12. 2019. u 18:32

Акција Мадагаскар: Холанђанин ухапшен звог шверца дроге

Laboratorija u Holandiji

Tereti se za organizivano međunarodno krijumčarenje veće količine narkotika

HOLANDSKI državljanin Kornelis Marinus van Velzen (57) uhapšen je u Odžaku, u okviru akcije "Madagaskar", usmerene na razbijanje organizovane kriminalne grupe osumnjičene za međunarodno krijumčarenje veće količine sintetičkih droga.

Akciju sprovode Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS u saradnji sa SIPA i holandskom policijom. Osumnjičeni je, kako saznajemo, mesecima bio pod istragom tokom koje je prebegao u BiH odakle je vodio poslove s drogom.

- Izvršeni su pretresi na pet lokacija u Brčkom i Odžaku i to kuće i firme koje je osumnjičeni koristio, kao i prostorija koje su koristili njegovi saradnici u BiH - rekla je portparol MUP-a RS Mirna Miljanović.

Pročitajte još - Ko je organizovao šverc 766 kg marihuane

Istovremeno su izvršeni pretresi na 15 lokacija u Holandiji. U njima je pronađeno i zaplenjeno oko 18 kilograma ekstazija, kao i više laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga.

U pretresima u BiH, koje je izvršila SIPA, otkrivena je poslovna dokumentacija firmi, koje je osumnjičeni registrovao kako bi preko njih uvozio supstance koje se koriste za proizvodnju sintetičkih droga, mobilni telefon, i druge predmete koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem droge.

Kuća u Odžaku koju je koristio foto MUP RS

- Uhapšeni se sumnjiči da je pripremao proizvodnju sintetičkih droga, bavio se nelegalnim prometom hemikalija namenjenih tome, organizovano učestvovao u pripremi proizvodnje droge, kao i sačinjavanju falsifikovanih isprava koje je svesno koristio iako je znao da su lažne - rekla je Miljanovićeva.

Oduzeta dokumentacija,foto Mup RS

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je akcija "Madagaskar" rezultat dugotrajne koordinisane saradnje tužilaštava i policija dveju zemalja u borbi protiv osoba osumnjičenih za organizivono međunarodno krijumčarenje veće količine opojnih droga.

- U interesu istrage, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može davati više informacija za javnost - rekao je Grubešić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije