Ko je organizovao šverc 766 kg marihuane

O. MATAVULj

30. 03. 2019. u 06:32

Ко је организовао шверц 766 кг марихуане

BiH zatražilo je određivanje jednomesečnog pritvora V.A. / Foto SIPA

Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor osumnjičenog za krijumčarenje narkotika. Droga otkrivena u kutijama sa obućom u kamionu spremnom za carinjenje

A. (38), kojeg je SIPA uhapsila u okviru istrage o međunarodnom švercu 766 kilograma marihuane.

Radi se o drogi koja je krajem januara zaplenjena u kamionu s obućom u carinskoj ispostavi u Gradišci i na auto-putu kod naplatnih kućica u Tarčinu kod Hadžića.

- Pritvor je predložen zbog opasnosti od bekstva osumnjičenog, i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svedoke ili saučesnike - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Za osumnjičenim V. A. bila je raspisana policijska potraga, na osnovu koje je u četvrtak uhapšen u Sarajevu. Osim njega istragom su obuhvaćeni Frane Gavranović, Duško Simikić i Haris Hodžić. Njima je Sud BiH 13. marta ukinuo pritvor, ali su im oduzete putne isprave i određene mere zabrane putovanja, napuštanja boravišta, i kontakta sa ostalim osumnjičenim u ovom predmetu.

Svi osumnjičeni dovode se u vezu sa kamionom transportne firme ETS iz Bugojna, koji je 25. januara SIPA zaustavila na carinskom terminalu u Gradišci, kada je u njemu otkriveno 666 kilograma marihuane.

PROČITAJTE JOŠ - KRIJUMČARIO 766 KILOGRAMA MARIHUANE? U Sarajevu uhapšen osumnjičeni za međunarodni šverc droge (FOTO)

Droga je bila zapakovana u kutijama sa obućom, koja je bila prijavljena za izvozno carinjenje, a konačno odredište trebalo je da joj bude Nemačka. Međutim, umesto obuće u velikom broju kutija otkrivena je droga. Po otkrivanju kamiona uhapšeni su vozači Gavranović i Simikić, a naknadno i Hodžić.

Skank u kutijama s obućom, Foto MUP KS


Pet dana kasnije, 30. januara MUP Kantona Sarajevo je na auto-putu, kod naplatnih kućica u Tarčinu, presreo "reno kango" u kome je otkriveno 100 kilograma marihuane. Tada su uhapšeni Vlado Jurić iz Mostara, Ivan Cvijanović iz Kiseljaka i Aldin Gaštan iz Blagaja, kojima je Kantonalni sud Sarajevo odredio pritvor. Istražioci sumnjaju da se osumnjičeni V. A. može dovesti u vezu i sa ovom drogom, iako se radilo o dve različite policijske akcije.

ISTRAGA U TOKU

KAKVU je tačnu ulogu V. A. imao u krijumčarenju droge i da li je bio organizator dve uhapšene grupe, u SIPA ne žele da otkrivaju, navodeći da je istraga u toku.

- Osumnjičenom se na teret stavlja organizovani kriminal i neovlašćen promet narkotika - rekao je portparol SIPA Luka Miladinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije