Nove droge u RS deset puta jače od postojećih

R. S.

ponedeljak, 16. 09. 2019. u 11:48

Нове дроге у РС десет пута јаче од постојећих

Milosav Savković

Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske Milosav Savković kazao je danas u Banjaluci da je među njima i „ajs droga“ koja je pre oko sedam dana zaplenjena u Bijeljini

NA ilegalnom tržištu u BiH od 2015. godine registrovane su četiri nove psihoaktivne supstance ali još uvek se čeka odluka Ministarstva bezbjednosti BiH da se uvrste na listu opojnih droga.


Pročitajte još: POLICIJA OBILAZI ŠKOLE: Pokušaj otmice dece u Brčkom


Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske Milosav Savković kazao je danas u Banjaluci da je među njima i „ajs droga“ koja je pre oko sedam dana zaplenjena u Bijeljini.

O njihovoj štetnosti govori podataka da razaraju centralni nervni sistem, ali celokupan ljudski organizam i najčešće su smrtonosne.


Pročitajte još: Tona i po droge u stočnoj hrani!


- Osim toga predstavljaju i društvenu opasnost. Jedan od njih je „ajs droga“, a ima i drugih, a Kriminalističko-tehnički centar i druge nadležne institucije će ih identifikovati – kazao je Savković.

On je naglasio da takve droge na ovo područje dolaze sa istočno-evropskog tržišta, a da nema saznanja da u Republici Srpskoj ili BiH postoje laboratorije.

- Sve nove vrste sintetičkih droga imaju do deset puta jače dejstvo u odnosu na postojeće droge i kao takve veoma često imaju smrtni ishod, a proizvedene su u laboratorijama – rekao je Savković.

Poručio je da je MUP-u RS prioritet borba protiv zloupotrebe droga.

On je iznio i podatak da je u toku ove godine u RS realizovano deset akcija pri čemu je razbijeno više kriminalnih grupa. Zaplenjeno je oko 370 kilograma marihuane, 1,7 kilograma kokaina, 1,2 heroina, 4,5 kilograma hašiša, oko 8.000 tableta ekstazija.

Milan Latinović, predsednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Vlade Republike Srpske, ukazao na važnost edukacije dece školskog uzrasta, a iznio je i podatak da je prošle godine u RS liječeno 540 zavisnika, među kojima najviše heroinskih zavisnika, starosti oko 35 godina.

- Naša istraživanja sa uzrastom od 15 godina pokazuju da je njih pet do šest odsto imalo određene kontakte sa opojnim drogama – istakao je Latinović.

Dodao je i da je oko 40 odsto dece konzumiralo i bilo podložno konzumaciji alkohola.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije