Biće smena u Vladi RS!

O. MATAVULj

03. 09. 2019. u 06:13

Биће смена у Влади РС!

Višković na gradilištu / Foto SRNA

Radovan Višković zadovoljan radom aktuelnog kabineta, ali smatra da može bolje. Srpska bi išla bržim tempom unapred da nije bilo blokada na nivou institucija BiH

PREMIJER Republike Srpske Radovan Višković izjavio je u ponedeljak da je zadovoljan dosadašnjim radom aktuelnog saziva Vlade Srpske navodeći da postoji mogućnost da u narednom periodu dođe do njene rekonstrukcije.

Višković nije želeo da precizira čime nije zadovoljan, dodajući da uvek može bolje i više što je, kako je rekao, njegov životni moto. Upitan da li će i sam biti smenjen, Višković kaže da je "za", ukoliko neko smatra da je to potrebno.

- Prepustite predsedniku Vlade da vodi Vladu i da razmišlja o rekonstrukciji. Biće rekonstrukcije, a ko, kada i koliko, o tome se odlučuje na drugom mestu - istakao je Višković, navodeći da će o rekonstrukciji sam odlučivati.

Naglasio je da je zahvaljujući radu Vlade RS izjednačen nivo prosečne plate u Srpskoj sa prosečnom platom u Federaciji BiH, ističući da su to konkretni rezultati rada i aktivnosti njegovog kabineta.

- Ako neko misli da Vlada treba da odgovara što je malo veća temperatura nego što jeste ili pada sneg ili kiša, onda bože moj. Mene prvenstveno interesuju rad, red i disciplina - rekao je Višković.

Pročitajte još - Radovan Višković: Mora biti promena u Vladi

Pojasnio je da bi Srpska išla bržim tempom napred da nije bilo blokada na nivou institucija BiH. Posebno je izdvojio činjenicu da FBiH trenutno "zakida" Srpsku za oko 50 miliona maraka na ime povrata PDV i akciza, zbog čega je nedavno podignuta i tužba.

- To ćemo sigurno nekada naplatiti i to sa kamatama. To nam sad dođe kao neki vid štednje, mada bismo i te kako već sada, u pogledu investicija, imali šta da radimo sa tim novcem jer imamo gotove projekte za realizaciju - kazao je Višković.

POMOĆ ZA ZAVRŠETAK RADOVA RADOVAN Višković obećao je u ponedeljak da će Vlada RS pomoći opštini Istočno Novo Sarajevo da što pre završi izgradnju zgrade pozorišta, sportske dvorane i Trga Republike Srbije. Prilikom obilaska gradilišta naveo je da će Vlada RS preuzeti obavezu da realizuje pomenute projekte, koji su započeti još 2000. godine. - Nadam se da će u najskorije vreme građanima biti na raspolaganju ova tri značajna objekta i njihovi sadržaji - istakao je premijer RS.

Dodao je "da je to BiH", te da živimo u takvim okolnostima gde postoji i blokada investicija u "Elektroprenosu BiH", koje iznose skoro 200 miliona KM.

- To što rade sigurno ne vodi jedinstvu i izgradnji BiH, nego je samo razgrađuje. Srpska ulaže puno više truda i energije za dejtonsku BiH, a svi oni koji se kunu u Dejton rade protiv BiH. Na tom putu želim im svu sreću - poručio je Višković.

Potvrdio je da će 25 miliona evra, koje je Srbija izdvojila za Srpsku, biti direktna podrška budžetu i da to na neki način predstavlja kompenzaciju za sredstva koje je blokirala BiH. Sredstva će, kako je rekao, biti upotrebljena za konkretne projekte u lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Višković je u ponedeljak obišao opštine Istočno Novo Sarajevo, Trnovo i Istočna Ilidža, gde je prisustvovao otvaranju nove fiskulturne sale u OŠ "Petar Petrović Njegoš". Sastao se i sa Nebojšom Šešlijom, direktorom bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu, koji je premijera upoznao sa stanjem u bolnici i budućim aktivnostima i planovim s ciljem njenog daljeg razvoja. Nakon sastanka Višković je istakao da Vlada RS čini sve da se prevaziđu problemi u zdravstvenom sektoru.

Pročitajte još - VLADA SPREMNA DA POMOGNE: Premijer RS Višković posetio Opštinu Srbac

- Preduzimamo mere s ciljem rešavanja svih problema koji postoje u toj oblasti i za to postoji i akcioni plan - podsetio je Višković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije