ČINjENICA da se za bilo koji unutrašnji dogovor traži dozvola sa strane, dovela je BiH u poziciju da se održava još samo "na aparatima" međunarodnog faktora. A ako BiH zavisi samo od stranaca, onda je jasno da joj nema spasa.

Ovo je u petak poručio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji ne očekuje da će do 5. septembra biti imenovan kandidat za formiranje Saveta ministara BiH, upravo zbog toga što u pregovorima učestvuje više aktera nego što ima potpisa na sporazumu za formiranje vlasti.

Pročitajte još - Cvijanović i Vigemark: Što pre formirati Savet ministara

Dodik je, za Srnu, pojasnio da tu ne misli samo na domaće političare, već i na one koji iz senke pokušavaju da upravljaju političkim procesima u BiH, a ne izlaze na izbore.

- To je tako zato što su Srbi i Hrvati zarobljeni u ambicijama Bošnjaka i onemogućeni da učestvuju u radu zajedničkih institucija, što garantuju Ustav i zakoni u BiH.

VRAĆANjE NADLEŽNOSTI DODIK je pozvao bošnjačke političare da se do 5. septembra presaberu, ili će sazvati sednicu Narodne skupštine RS i izneti plan da se Srpskoj vrate nadležnosti koje su prenesene na BiH. - Nijedna od nadležnosti, o kojima sam govorio, nisu u nadležnosti zajedničkih institucija. Zato je smešno kad govore da je to antidejtonski. Samo u BiH zakon može biti iznad Ustava.

Dodik je ukazao na to da je godišnji nacionalni program za članstvo u NATO (ANP) bledi pokušaj zamagljivanja stvari:

- ANP nije prepreka da se formira Vlada Federacije BiH, pa nema dogovora ni o tom nivou vlasti. Tu nema ni SNSD ni Dodika, zašto se onda još nisu dogovorili o formiranju Vlade FBiH.

Na upozorenja iz FBiH da je iz zajedničkih institucija nemoguće izaći jednostrano i tvrdnjama da su njegovi ciljevi nerealni, Dodik kaže da se stvari mogu postaviti obrnuto:

- Odbijanjem da se Srbima omogući pravo na političko predstavljanje, politički Bošnjaci oličeni u dvojici članova Predsedništva (Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću), jednostrano napuštaju Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks četiri, kojima je to pravo predviđeno.

Pročitajte još - Komšić ne drma Savet ministara

Naglasio je da opstrukcija nije sprovedena samo u Predsedništvu, gde je direktno izabran.

- Ako se svi pozivaju na Ustav, a pozivaju se, hajde da vidimo šta je u njemu najstarije. Da li u Ustavu negde piše NATO, ili još manje ANP, ili se propisuje kako se formiraju zajedničke institucije - upitao je Dodik.

Zgrada Predsedništva BiH, Foto D. Milovanović

Podsetio je da je istorija puna primera u kojima jedan narod želi da napusti državu u kojoj gubi svoja osnovna politička prava. Zato smatra da je pozivanje Komšića, Džaferovića i Bakira Izetbegovića na Ustav prazna priča, jer su oni ti koji stoje na putu ostvarivanju osnovnih prava Srba u BiH.

- Šta je njihov cilj, to je pitanje - da nas politički razoružaju i pretvore u građane, o čemu naglas sanja Komšić. To je nemoguća misija i to bi morao da zna čak i sa skromnim političkim znanjem koje ima - istakao je Dodik, dodajući da se tako nešto ne bi moglo desiti da su Hrvati zaista dobili svog člana Predsedništva.