Komšić ne drma Savet ministara

A. MACANOVIĆ

03. 03. 2015. u 07:57

Комшић не дрма Савет министара
Posledice odluke lidera DF da napusti sastanak sa HDZ i SDA u Sarajevu

IAKO je Željko Komšić, lider Demokratske fronte u nedelju povukao "hazarderski potez" i napustio sastanak i koaliciju sa federalnim partnerima SDA i HDZ BiH, to neće uticati, niti će zaustaviti već dogovoreno formiranje Saveta ministara BiH, potvrđeno je "Novostima" iz Saveza za promene.

To znači da svi kadrovski predlozi za ministre, kao i raspodela pojedinih ministarstava, koje su dogovorili SDA, HDZ BiH, DF i Savez za promene, ostaju na snazi i ipak nemaju veze sa tim što oko Vlade Federacije BiH nije postignut dogovor između SDA, HDZ BiH i DF, ističu naši izvori.

A, dogovor oko uspostavljanja vlasti u Federaciji BiH propao je nakon što tri stranke nisu uspele da se dogovore oko raspodele ministarskih mesta u federalnoj vladi.

Naime, Komšić je napustio sastanak nakon što SDA i HDZ BiH nisu bili spremni da ponude DF više od četiri ministarske fotelje u budućoj vladi FBiH, nakon čega je nezadovoljni Komšić izjavio da DF više neće učestvovati u ovoj koaliciji na nivou BiH, niti u daljim razgovorima o formiranju Vlade, jer je SDA pristala na određene ustupke HDZ-u.

- SDA je pristala da ima šest ministara i premijera, da HDZ-u pripadne šest ministarstava, a DF-u četiri, što je za nas neprihvatljivo. DF je napravio dovoljno ustupaka kod Saveta ministara BiH. Na ovaj način ne bi se poštovao izborni rezultat koji je ostvario DF - rekao je Komšić.

On je istakao da će DF podržati formiranje "manjinske vlade" samo iz razloga da bi se došlo do formiranja vlade Federacije BiH.

Potvrdio je da će DF ostati deo buduće vlasti u Savetu ministara BiH, ali da će se "ukoliko kažu da DF smeta u Savetu ministara, povući i odatle".

Politički analitičar Tanja Topić za "Novosti" kaže da je teško predvideti da li će Komšić ostati dosledan i da li će DF ostati pri odluci da ne učestvuje u federalnoj Vladi, čak i u Savetu ministara.

- Cela "igra" federalnih partnera oko formiranja vlasti u Federaciji je predugo trajala. Sve to je uticalo na gubljenje živaca kod Komšića i DF, a svemu je doprinela i sednica HNS koja se desila u prilično nezgodnom trenutku - kaže Topićeva.

Ovakav Komšićev stav iznenadio je i lidere SDA i HDZ BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, koji su, posle svega, ipak morali krenuti dalje, zakazavši novi sastanak SDA i HDZ-a za utorak.


POSLEDNjI TERMIN

- Poslednji termin za formiranje vlasti je 11. mart i do 10. marta moramo imati formiranu i Vladu Federacije BiH i Saveta ministara, rekao je Čović.Navodeći da je jasno dogovorena struktura na nivou Saveta ministara i kada je reč o DF, Čović je rekao da nije razumeo da neko izlazi iz te strukture i da ne vidi zašto ne bi bio ispoštovan raniji dogovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije